26.1.09

Yle Uutiset 26.1.2009

Kunnat kielteisiä turvapaikanhakijoille

Sisäasiainministeriön patistelut turvapaikanhakijoiden tilanteen helpottamiseksi kaikuvat Itä-Suomessa kuuroille korville. Ministeriö on kovistellut kuntia perustamaan vastaanottokeskuksia sekä lisäämään kiintiöpakolaisten määrää, sillä tuhannet ihmiset ovat vailla elinpaikkaa.

Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut tänä vuonna räjähdysmäisesti ja uusia vastaanottokeskuksia tarvitaan kipeästi.

Toiveet kohdistuvat varsinkin Savoon, sillä alueen kunnissa ei ole ainoatakaan vastaanottokeskusta. Katseet kohdistuvat suuriin kuntiin kuten Kuopioon ja Mikkeliin, missä on jo olemassa tarvittavia palveluita turvapaikanhakijoille.

Sisäasiainministeriön pyynnöt valuvat kuitenkin kuin vesi hanhen selästä. Neuvotteluja on käyty, sopivia rakennuksia on valmiiksi tyhjillään, mutta kunnat eivät halua ottaa turvapaikanhakijoita kontolleen.

Itä-Suomen ainoassa vastaanottokeskuksessa Pohjois-Karjalassa uusien keskusten lisäksi kuntien toivotaan nostavan kiintiöpakolaisten määriä. Sen lisäksi, että uusia turvapaikanhakijoita on jonoksi asti, pitäisi jo oleskeluluvan saaneet saada sijoitettua pois keskuksesta kuntiin ja normaaliin elämään.

Esimerkiksi Etelä-Savossa kiintiöpakolaisten paikkamäärät kuitenkin vähenivät vastikään viidelläkymmenellä kuntaliitosten seurauksena, eikä halukkuutta kiintiön kasvattamiseen juuri ole.

Kunnissa vedotaan surkeaan taloustilanteeseen - siitäkin huolimatta, että valtio korvaisi vastaanottokeskuksista aiheutuvat kustannukset kokonaan. Eri kulttuureista tulevien perheiden saattaminen suomalaiseen arkeen on kuitenkin melkoinen ruljanssi, joka vaatii kunnalta paljon muutakin kuin rahaa.

Kuntien antamista virallisista syistä huolimatta sisäasianministeriön kokemus on, että todellinen syy kariutuneiden neuvottelujen taustalla on useimmiten ennakkoluulo.

Lähde

Ei kommentteja: