14.1.09

Vartti 14.1.2009

Leipäjonoissa yhä enemmän ulkomaalaistaustaisia

Leipäjonoissa kuulee yhä enemmän venäjää ja viroa. Myllypuron leipäjonoissa lähes puolet on jo ulkomaalaistaustaisia. Talvipäivänä jonon portilla on jaettu jo 900 vuoronumeroa, ja lisää ihmisiä valuu Liikuntamyllyn pihaan.

– Kun katsoo tuota ilmaa, niin moni varmasti kävelisi mieluummin Itäkeskuksessa ja joisi kahdeksan euron espressoja, päivittelee elintarvikejakelun päällikkö Sinikka Backman ja katsoo ulkona hytisevää ihmisjoukkoa.

Backman kertoo, että heidän tilastointinsa mukaan noin 40 prosenttia Myllypuron jonottajista on ulkomaalaistaustaisia. Mustaihoisia joukossa ei näy, suurin osa ulkomaalaistaustaisista puhuu viroa ja venäjää.

Malmin seurakunnan leipäjonoissa ei olla tilastoitu ulkomaalaistaustaisten määrää, mutta näppituntuma on sielläkin sama.

– Voisi sanoa mutu-tuntumalla, että ulkomaalaiset ovat lähinnä Virosta tai Venäjältä. Usein he ovat jo eläkkeellä, eivätkä rahat riitä elämiseen, pohtii johtava diakoniatyöntekijä Virpi Kylmälahti Malmin seurakunnasta.

Ketkä siellä leipää jonottavat? Ensivaikutelma on, että eläkeläiset ja venäläiset. Tyyne Dudina on molempia. Hän asui Suomessa jo sodan aikana, mutta joutui vuonna 1944 muuttamaan Neuvostoliittoon Leningradin lähettyville. Eläkepäiviä hän saapui viettämään Suomeen ja Myllypuroon, jossa hän asuu miehensä kanssa pienessä yksiössä.

– Kun muutin Suomeen takaisin, tuntui kun olisin syntynyt uudestaan, Tyyne kuvailee numerolappu kourassaan.

Mutta ei Suomi Tyynelle paratiisi ole: hinnat ovat kalliit, eivätkä pienet eläkkeet riitä kaikkeen. Siksi aviopari käy jonottamassa leipää.

Mutta niin käyvät nuoremmatkin myllypurolaiset. Virolainen Volodin Petrov, 22, ja venäläinen Tatjana Serova, 24, ovat nuoripari, jonka toimeentulo on niukkaa. Tatjana työskentelee siivoajana, mutta Volodin ei ole löytänyt töitä itselleen. Hän haluaisi työskennellä rakennuksilla.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme täällä leipäjonossa. En tiedä mikä systeemi täällä on, pian se selviää, Volodin ihmettelee pihalla.

Backmanin mukaan ruuan hinnan nousu kasvatti jonoja viime vuonna. Taloudellisen taantuman hän uskoo heijastuvan jonoihin viiveellä.

Lähde

Ei kommentteja: