15.1.09

Länsi-Suomi 15.1.2009

Raumalta ei löydy valmiutta pakolaisryhmien vastaanotolle

Rauman päättäjät eivät ole valmiita vastaanottamaan pakolaisryhmiä kaupunkiin. Myöskään erillistä vastaanottokeskusta ei haluta perustaa.

Kaupunginhallitus oli asiasta yksimielinen, kun se vastasi Satakunnan TE-keskuksen kunnille osoittamaan kyselyyn.

– Linja on se, ettei vastaanottokeskusta perusteta. Olemme tukeneet voimakkaasti työperäistä maahanmuuttoa, ja telakalla ja Olkiluodossa on paljon ulkomaista työvoimaa. Katsoimme, että Rauma on tehnyt oman osansa siinä, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eero Laine (sd.).

Tulijoita yhä enemmän

Satakunnan kunnat vastaavat viikon kuluessa TE-keskukselle, löytyykö niiltä tiloja noin 100–300 henkilön vastaanottokeskukselle.

– Vastaanottokeskusten tarve on valtakunnallinen. Turvapaikanhakijoiden määrään tuli viime vuonna voimakasta kasvua, joka ei ihan heti laannu, sanoo Satakunnan TE-keskuksen suunnittelija Minna Giss.

Tänä vuonna maahan odotetaan jopa 3 500 turvapaikanhakijaa, kun vielä vuonna 2007 turvapaikkaa tarvitsi 1 500 henkilöä.

TE-keskus lupaa korvata kunnalle täysimääräisenä vastaanottokeskuksesta aiheutuvat kustannukset. Lisäksi kunta saa pakolaisaseman saaneista henkilöstä korvauksen kolmen vuoden ajalta.

Raumalta ei löydy tiloja

Rauman sosiaalijohtaja Alpo Komminahon mukaan jo pelkkä tilakysymys olisi Raumalla kuitenkin iso ongelma, johon ei äkkiseltään löydy ratkaisua.

– Henkilöstön järjestäminen ei myöskään olisi yksinkertainen juttu, toteaa Komminaho.

Viimeksi Raumalla tehtiin päätös turvapaikanhakijan vastaanottamisesta vuonna 2007. Silloin Rauma sitoutui vastaanottamaan yhden pakolaisen, jolla oli jo työpaikka Raumalla.

Hännillä vertailussa

Satakunnan kunnat ovat perinteisesti suhtautuneet nihkeästi pakolaisten vastaanottamiseen, kertoo Giss.

Rauman lisäksi maakuntaan on sijoitettu turvapaikanhakijoita Poriin, Huittisiin ja Kokemäelle yhteensä parikymmentä kappaletta.

Määrällä Satakunta jää häntäpäähän valtakunnallisessa vertailussa.

Seuraavaksi Satakuntaan saapuu keväällä 20–30 hengen ryhmä burmalaisia kiintiöpakolaisia, jotka sijoitetaan Poriin.

Lähde

Ei kommentteja: