21.1.09

Kainuun Sanomat 21.1.2009

Kajaanin pakolaissopimukset uusiksi kevään aikana

Neuvottelut Kajaanin pakolaissopimusten uusimiseksi on aloitettu. Nykyisiä sopimuksia kiintiöpakolaisten vastaanotosta ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta ei vielä ole irtisanottu, vaikka valtuusto niin päätti joulukuussa.

– Sopimuksia ei uskalla irtisanoa ennen kuin on suht’koht selvää, miten sopimus uusitaan, sanoo Kajaanin hallintojohtaja, kaupunginlakimies Tuija Aarnio.

Pelkona on, että valtion pakolaisten vastaanotosta maksamat korvaukset loppuvat, jos sopimukset irtisanotaan, eivätkä uudet synny ajoissa. Molempien sopimusten irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

– Pakolaiset, jotka täällä tällä hetkellä ovat, eivät häviä minnekään sopimuksen irtisanomisella, mutta rahan tulo voi loppua. Sellaista tilannetta ei saa päästää syntymään, sanoo Aarnio.

Kajaani ja Kainuun TE-keskus jatkavat neuvotteluja uusista sopimuksista kevään aikana. Aarnion mukaan uusi, vasta työnsä aloittanut kaupunginhallitus on ensin perehdytettävä aiheeseen.

– Ja sen jälkeen linjoja on alettava vetämään hyvin äkkiä, helmi-maaliskuun aikana.

Korvauskiista

Kajaani ottaa nykyisen sopimuksen mukaan vastaan sata kiintiöpakolaista vuosittain. Kiintiön lisäksi pakolaisia tulee perheenyhdistämisten kautta. Kajaanin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus on virallisesti 180-paikkainen.

Poliittista keskustelua kiintiöpakolaisten vastaanoton pienentämisestä on Kajaanissa käyty pidemmän aikaa. Keskustelu kumpuaa muun muassa maahanmuuttajataustaisten lasten päivähoitoon ja perusopetukseen tuomista lisäkuluista.

Valtion kunnille maksamat laskennalliset korvaukset kiintiöpakolaisten vastaanotosta ovat pysyneet euromääräisesti ennallaan yli 10 vuotta.

Laskennallista korvausta maksetaan kolmen vuoden ajan.

Kajaanin kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa äänestyksen jälkeen irtisanoa pakolaissopimukset. Aarnion mukaan valtuusto tahto toteutetaan, kunhan uusien sopimusten sisältö alkaa olla selvillä.

Aarnio pitää selvänä, että kiintiöpakolaisten vastaanotto jatkuu ja että vastaanottokeskus jatkaa "ainakin jonkunasteisena jonkun aikaa".

Kaupunki ilmoitti alustavasti jo viime vuoden puolella TE-keskukselle, että se puolittaa kiintiöpakolaisten vastaanoton tänä vuonna puoleen eli noin viiteenkymmeneen ihmiseen.

Kajaanin maahanmuuttajapalvelut, johon kuuluvat pakolaisten vastaanotto ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus, on kaikkiaan 23 ihmisen työpaikka. Vastaanottokeskuksen puolella työskentelee 12 ihmistä.

Palvelujen piirissä on nyt 120 pakolaisperhettä, kaikkiaan 248 ihmistä. Otanmäessä perheistä asuu 26.

Lähde

Ei kommentteja: