26.1.09

Helsingin Sanomat 26.1.2009

Helsinki valmis laajentamaan turvapaikanhakijoiden vastaanottoa

Helsingin kaupunginhallituksessa vallitsi puheenjohtaja Suvi Rihtniemen (kok) mukaan maanantaina yksimielisyys siitä, että kaupungin on järjestettävä lisää paikkoja Suomeen tuleville turvapaikanhakijoille. Asia jäi vielä pöydälle.

"Kaupunginhallituksessa aiheutti hämminkiä tieto, jonka mukaan Helsingin vastaanottokeskusta Kyläsaaressa oltaisiin lopettamassa. Nykyiset tilat ovat sosiaaliviraston mielestä huonokuntoiset", kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rihtniemi kertoo.

Tilanteesta tehdään selvitys ensi maanantaiksi.

Kaupunginhallitus on neuvotellut turvapaikanhakijoiden sijoitusta koskevan sopimuksen muuttamisesta valtion kanssa.

Sopimus tietää sitä, että turvapaikanhakijoille pitää perustaa 400 uutta majoituspaikkaa entisten lisäksi.

Helsingissä toimii nykyisin kaksi vastaanottokeskusta. Kyläsaaressa on 233 paikkaa ja Metsälässä 46 paikkaa.

Jos uusia turvapaikanhakijoita tulee Helsinkiin lisää, se merkitsee uusien vastaanottokeskusten perustamista Helsinkiin tai muualle pääkaupunkiseudulle.


Kaupunginhallitus ei keskustellut siitä, mihin uudet vastaanottokeskukset perustetaan. Sosiaalivirasto on selvittänyt kahden helsinkiläisen hotellin ottamista turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Tyhjillään oleva Marttahotelli Uudenmaankadulla ja muutaman kuukauden kuluttua toimintansa lopettava hotelli Fenno Kaarlenkadulla Kalliossa voitaisiin ottaa nopeasti uuteen käyttöön.


Kokoomuksen mielestä hotelleja voidaan käyttää tilapäisesti vastaanottokeskuksina, ja kaupungin pitää tutkia muita vaihtoehtoja pysyväksi sijoituspaikaksi.

Sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä pitää hotelleja kuitenkin käytännössä ainoina vaihtoehtoina, jos uusia paikkoja halutaan nopeasti turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Kaupunki omistaa Nurmijärvellä Röykässä entisen mielisairaalan, joka on ollut tyhjillään jo yli kymmenen vuotta eikä sille ole löytynyt uutta käyttöä.

"Sen muuttaminen vastaanottokeskukseksi vaatisi suuren ja aikaa vievän remontin", Räihä sanoo.

Hän ei ota kantaa siihen, sopisiko syrjäinen sairaala muuten tähän käyttöön.

Lähde

Ei kommentteja: