23.1.09

Yle Uutiset 23.1.2009 (2.)

Turvapaikkalupien käsittelyä Thorsin mielestä nopeutettava

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) on huolestunut vastaanottokeskusten ruuhkaantumisesta ja turvapaikanhakijoiden lupa-asioiden hidastuneesta käsittelystä. Viime vuodesta lähtien turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa on kasvanut räjähdysmäisesti.

Tällä hetkellä kaikki Suomen vastaanottokeskukset ovat ääriään myöten täynnä ja keskukset joutuvat ottamaan vastaan enemmän asukkaita kuin niillä on majoituspaikkoja.

Tilanteen vuoksi turvapaikanhakijoiden pääsy poliisin ja maahanmuuttoviranomaisten ensimmäiseen puhutteluun venyy useilla kuukausilla. Thors esittääkin resurssien kasvattamista poliiseille ja maahanmuuttoviranomaisille, jotta oleskelu- ja turvapaikkalupien käsittelemistä voidaan nopeuttaa. Hallitus käsittelee Thorsin esitystä tammikuun loppuun mennessä.

Kunnille lisää rahaa

Thorsin mukaan myös kunnille annettavan korvauksen määrää pitäisi nostaa. Moni (YLE) kunta on kieltäytynyt ottamasta uusia turvapaikanhakijoita, koska valtion maksamat korvaukset turvapaikanhakijoista ovat jumittuneet vuoden 1993 tasolle.

Thors muistuttaa, että muun muassa opintorahaan on tullut korotus, kun taas kunnat ovat joutuneet toimimaan saman suuruisena pysyneen tuen varassa. Valtio maksaa kunnille osan muun muassa turvapaikanhakijoiden asumisesta, terveydenhuollosta ja päivähoidosta.

Turvapaikanhakijoiden määrä voi nousta

Viime vuoden aikana Suomeen saapui reilut 4 000 turvapaikanhakijaa, kun vuonna 2007 heitä oli 1 505. Hakijoiden määrää nostaa etenkin epävakaa tilanne Irakissa ja Somaliassa.

Sisäministeriön maahanmuuttojohtajan Sirkku Päivärinteen mukaan tänä vuonna turvapaikanhakijoiden määrä voi nousta 6 000:een. Turvapaikanhakijat asuvat vastaanottokeskuksissa kunnes he saavat päätöksen oleskelu- tai turvapaikkaluvasta.

Lähde

Ei kommentteja: