22.1.09

Ilta-Sanomat 22.1.2009

Kaikkien aikojen suomalainen korisfarssi - katso videot!

Torstaina 22. tammikuuta Helsingin DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla ensi-iltansa saavan Täynnä Tarmoa -elokuvan (engl. Basket Case) ohjaaja Oskari Pastila on erittäin tyytyväinen tuoreen elokuvansa lopputulokseen.

- Tiesin, että tässä olisi potentiaalia. Mutta se, mitä kuvausten aikana neljässä kuukaudessa tapahtui ja minkälaisia ihmisiä sinä aikana tuli eteen, yllätti minut kyllä totaalisesti. Välillä en oikein tiennyt, mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella, Pastila naurahtaa.

Alun perin tv-sarjaksi tarkoitettu, mutta erinäisten syiden vuoksi dokumenttielokuvan muotoon rakennettu Täynnä Tarmoa kuvaa miesten Korisliigassa pelaavan Porvoon Tarmon syksyä 2006, jolloin Korisliiga oli poistanut sarjasta kaikki ulkomaalaisrajoitukset.

Sääntömuutoksen innoittamana Tarmo uudisti joukkueensa ja joukkueen johdon täysin, ja seuran toimintatapoihinkin haettiin uutta linjaa uuden toiminnanjohtajan Lari Kankaan johdolla.

Joukkueeseen haalittiin ulkomaalaispelaajia ympäri maailman - Afrikasta, Amerikasta ja Euroopastakin. Seurauksena oli monikulttuurisuuden mukana tullut myllerrys pienessä Porvoon kaupungissa.

Lisäksi toiminnanjohtaja Kankaan mukanaan tuomat uudet linjaukset toivat runsaasti absurdeja ja tragikoomisia piirteitä SM-sarjaseuran toimintaan.

Kangas hankki Tarmoon näytille pelaajia muun muassa Zimbabwesta ja Kamerunista, päävalmentaja Tomi Kamisen tietämättä mitään kyseisistä testipelaajista.

Lisäksi Kangas suunnitteli seuralle uusia markkinointikeinoja, joista yhtenä esimerkkinä oli Tarmo-lakritsi.

Täynnä Tarmoa kuvaakin paitsi Kankaan absurdeja visioita, myös niiden vaikutuksia seuran toimintaan ja SM-sarjajoukkueen rakentamiseen.

Elokuva ilmentää paitsi päävalmentaja Kamisen ja Kankaan välisiä ristiriitoja ja mielipide-eroja, myös sitä kuinka seurajohdon tekemät harkitsemattomat päätökset johtavat lopulta tragikoomiseen sekasortoon ja taloudellisiin vaikeuksiin.

- En mä olisi uskonut etukäteen, että palloilujoukkuetta ja urheiluseuraa johdetaan noin. Tai että toiminta olisi niin absurdia, Pastila kertoo.

Elokuvan kuvausryhmä kulki muun muassa joukkueen mukana harjoituksissa ja sarjaotteluissa, seurasi ulkomaalaisvahvistusten arkielämää Porvoossa sekä istui mukana Tarmon hallituksen kokouksissa - niin hyvinä kuin pahoinakin aikoina.

- Monet elokuva-alan kollegat ovat kysyneet minulta elokuvan nähtyään, että ovatko nämä ihmiset nyt varmasti oikeita ihmisiä vai onko tämä vain sinun keksimäsi fiktiivinen tarina. Olen vastannut heille vain, että jos tämä olisi fiktiota, se ei menisi koskaan elokuvana läpi. Tämä elokuva kertoo sen, että oikea elämä on usein paljon käsittämättömämpää kuin fiktio, Pastila hymähtää.

Pastilan mukaan Täynnä Tarmoa antaakin hyvän kuvauksen urheiluseurojen ja pienten yhdistysten toiminnasta. Lisäksi se on Pastilan mielestä dokumentti ihmissuhteista, tulehtuneista henkilökemioista ja alkeellisen järjestötoiminnan seurauksena syntyvistä ihmiskohtaloista.

Koripallo on Pastilan mukaan Täynnä Tarmoa -elokuvassa vain konteksti.

- Kun seurojen ja yhdistysten hallituksessa istuu teollisuuspamppuja, jotka tekevät seuratyötä kevyessä harrastusmielessä ilman minkäänlaista näkemystä ja asiantuntemusta, niin tässä on tulos.

- He kokoontuvat sunnuntaipäivänä leppoisasti kahvikupin ääreen ja tekevät sitten summittaisia päätöksiä ilman minkäänlaisia perusteita, Pastila sanoo.

Täynnä Tarmoa -elokuvan ensi-ilta on torstaina 22. tammikuuta klo 19 elokuvateatteri Bio Rexissä Helsingin DocPoint-elokuvafestivaalien yhteydessä. TV2 esittää elokuvan 25. helmikuuta 2009 klo 22.55.

Lähde

Ei kommentteja: