8.1.09

Helsingin Sanomat 8.1.2009 (2.)

Kolme kuoli romaniperheiden ammuskelussa Jyväskylässä

JYVÄSKYLÄ. Kolme miestä kuoli torstaiaamuna ampumavälikohtauksessa Jyväskylän Pupuhuhdassa. Tapahtumat olivat seurausta romaniväestön keskinäisistä kiistoista. Alustavien tietojen mukaan ampujia oli kaksi.

Keski-Suomen hätäkeskus sai ilmoituksen ammuskelusta noin kello 8, minkä jälkeen osoitteessa Pieles 2 sijaitsevaan kerrostaloon lähetettiin kuusi poliisipartiota sekä Keski-Suomen pelastuslaitoksen sairaankuljetusyksiköitä.

Operaation yleisjohtajana toiminut komisario Arto Rajala kertoi, että poliisi eristi rikospaikan ja evakuoi porraskäytävän asukkaat.


Helsingin Sanomien tietojen mukaan yksiköt löysivät porraskäytävästä kaksi ammuttua miestä, toisen rikospaikan oven ulkopuolelta toisesta kerroksesta ja toisen kolmannesta kerroksesta.

Lisäksi poliisi otti kiinni pihalla kaksi romaninaista ja kaksi lasta sekä kolmannen naisen porraskäytävästä.

Paikalla odotettiin jonkin aikaa vapailla olleita poliisikoiraa ja rynnäköintiin erikoistunutta poliisia.

Tekoon epäilty mies oli edelleen asunnossa, mutta hän ei vastannut poliisin puhelinsoittoihin eikä huutoihin oven läpi. Tunnin kuluttua erikoisyksikkö murtautui sisään. Sieltä epäilty löytyi kuolleena.


Tiedotustilaisuudessa Rajala korosti, että poliisilla ei ollut tietoa, kuinka monta ihmistä asunnossa oli ja oliko vastassa aseistettuja ihmisiä. ”Se oli riski.”

Kun operaation johto päätti asuntoon tunkeutumisesta, se oli varmistunut etukäteen osallisten ja ulkopuolisten suojauksesta ja turvallisuudesta.

Tapahtumien alkaessa asunnossa oli kahdeksan ihmistä, joista kolme miestä, kolme naista ja kaksi lasta.

Rajala ei vahvistanut mukana olleiden sukulaisuussuhteita eikä etnistä taustaa. Lapset toimitettiin sosiaaliviranomaisten huostaan.

Rikosylikomisario Raimo Peltovuori Keski-Suomen poliisilaitokselta kertoi, että yksityiskohdista tiedotetaan sitä mukaa kuin arviot tapahtumien kulusta vahvistuvat. Hänen mukaansa kaikki osalliset ovat poliisin hallussa. Heitä haastatellaan ensin, ja tarpeen mukaan epäiltyjä pidätetään kuulusteluja varten.

Peltovuori korosti, että tutkinnallisten syiden vuoksi yksityiskohtia ei kerrota, ei myöskään sitä, oliko alkoholilla osuutta tapahtumiin.

”Tarkempia tietoja uhrien iästä ja heidän kotipaikoistaan annetaan vasta kun on varmistunut, että omaiset ovat saaneet tiedon kuolemasta”, rikoskomisario Eila Koivuniemi täsmensi.


Kolmen vainajan kuolinsyy on mitä todennäköisimmin ampuminen. Tieto varmistuu oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa.

Rajala ja Peltovuori mainitsivat, että poliisilla oli vaaratilanteen laukaisemiseksi riittävästi voimavaroja. Myös yhteistyö pelastuslaitoksen kanssa sujui kiitettävästi.

Porraskäytävän asukkaat pääsevät takaisin koteihinsa sen jälkeen kun tekninen tutkinta on saatu loppuun. Heille tarjotaan kriisiapua.

Kaupunkiseurakunta järjestää torstai-iltana kello 18.30 Huhtasuon kirkossa rukoushetken välikohtauksessa kuolleiden muistoksi. Toinen tilaisuus on samassa paikassa perjantaina kello 8.

Seurakunnan pappeja on tavattavissa kirkossa sielunhoidollista ja diakonista apua varten myös muulloin kuin rukoushetkissä.

Lähde

Ei kommentteja: