20.1.09

Keskisuomalainen 20.1.2009

Jyväskylään lisää pakolaisia

Sisäasiainministeriön maahanmuutto-osasto on toivonut työ- ja elinkeinokeskuksilta nopeita toimia, jotta vastaanottokeskuksissa jonottavat kiintiöpakolaiset saataisiin sijoitettua kuntiin. Tällä hetkellä kuntapaikkaa jonottaa jopa 250 turvapaikan saanutta pakolaista, kertoo maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne.

Kaikki TE-keskukset ovat saaneet viime perjantaina asiaa koskevan kirjeen.

- Maahanmuutto-osasto asettaa lähiaikoina tälle vuodelle tavoitteen kuntapaikkojen kokonaismäärästä. Viime vuoden tavoiteluku oli 1 450 ja se ylitettiin. Tänä vuonna paikkoja tarvitaan selvästi enemmän.

- Väestöpohjaan nähden kuntapaikkojen määrä vaihtelee aika paljon. Jyväskylän lisäksi monien muiden samantyyppisten kaupunkien toivotaan kasvattavan vastaanottolukuaan, Päivärinne sanoo.

Keski-Suomen TE-keskus esittääkin, että Jyväskylässä 50 pakolaisen kiintiö tuplattaisiin 100 paikkaan tänä vuonna. Jyväskylän kaupungin maahanmuuttopalveluiden johtaja Kati Turtiainen toivoo, että asia etenisi poliittisessa päätöksenteossa pikaisesti.

Lisäksi sisäasianministeriön maahanmuutto-osasto on toivonut, että Jyväskylän seudulle perustettaisiin 24-paikkainen perheryhmäkoti pakolaislasten vastaanottamista varten. Ajatus saa kannatusta sekä TE-keskukselta että kaupungilta.

Tällä hetkellä perheryhmäkodin kaavaillaan sijoittuvan Säynätsaloon.

- Alaikäisiä lapsia saapunut vuonna 2008 Suomeen turvapaikanhakijana yksin aikaisempia vuosia enemmän. Olemme esittäneet vastaavia pyyntöjä myös muille kunnille, Päivärinne sanoo.

Kunnat päättävät vastaanottopaikoistaan itse, vapaaehtoisuuteen perustuen. Valtio korvaa kuitenkin kunnille valtaosan pakolaisten vastaanoton kustannuksista.

Viime vuonna turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi selvästi edellisistä vuosista. Turvapaikanhakijoita oli maahanmuuttoviraston ennakkotilastojen mukaan yli 4 000. Eniten hakijoita, niin lapsia kuin aikuisiakin, oli Irakista, Somaliasta ja Afganistanista.

Lähde

Ei kommentteja: