21.1.09

Helsingin Sanomat 21.1.2009 (3.)

Haastemies tarvitsee kielitaitoa Vantaalla

Viisi suomalaista nimeä, seitsemäntoista ei-suomalaista.

Vantaan käräjäoikeuden tuore lista ihmisistä, joita syytetään rikoksesta, on A-kirjaimen kohdalta paljon puhuva: aaltoset ovat vähemmistönä abdien ja ahmedien seurassa.

Todellisuudessa suhdeluku ei ole näin jyrkkä, ja muiden kirjainten kohdalla kantaväestö on paremmin edustettu.

Haastemies Harri Lahtinen näkee ulkomaalaistaustaisten rikollisuuden työssään Vantaalla lähes päivittäin. Vieraita kieliä joutuu puhumaan usein.

Hän arvelee, että ulkomaalaistaustaisten suuri määrä listoilla johtuu siitä, että heitä asuu paljon Vantaalla. Myös lentokenttä ja iso tutkintavankila nostavat määrää.

"Mutta ihan perusjutuissa en näe eroa. Samanlaista rattijuoppojuttuja, nahisteluja ja pikku petoksia heillä on kuin suomalaisillakin."

Lahtinen on ollut haastemies yli kaksikymmentä vuotta. Sinä aikana vahvistui monikulttuurisempi Suomi.

"Kun somalipakolaisia alkoi tulla Suomeen, syntyi aluksi kulttuurien yhteentörmäys. Heillä oli erilainen käsitys kaikesta, mitä kuuluu ja ei kuulu tehdä. He pitivät itseään muita ylempänä."

Naapurit valittivat, ja Lahtinen vei somaliperheisiin velkomis- ja asuntoriitahaasteita. Vastaukseksi tuli kehotus hoitaa asia sossun kanssa.

"Mutta nyt suhtautuminen on ihan erilaista ja asiat hoituvat paljon paremmin."

Alkuhankaluuksia oli myös venäläisten ja virolaisten kanssa, mutta nyttemmin on opittu, että yhteiskuntakoneisto toimii ja tieto kulkee viranomaisten kesken.

"Pikkujutut, kuten maksamattomat laskut, he pyrkivät hoitamaan nopeasti, jotta pystyvät toimimaan normaalisti."

Vajaalla kahdeksalla prosentilla vantaalaisista on ulkomaalaistausta. Lahtinen sanoo, ettei näe enää eroa suomalaisten tai ulkomaalaisten haastamisessa. "Suurimmissa lähiöissä ei kuule paljon suomea kesäiltaisin. Somalia ja venäjää siellä puhutaan."

Lähde

Ei kommentteja: