26.1.09

Aamulehti 26.1.2009

Säännöllisesti pakolaisia vastaanottaa Pirkanmaalla vain kolme kuntaa

Pirkanmaalaisten kuntien halu ja valmius sijoittaa pakolaisia jakaantuu kolmeen kantaan.

Kolmannes kieltäytyy voimavarojen puutteessa, toinen kolmannes toivottaa pakolaiset tervetulleiksi, joko heti tai esimerkiksi ensi vuonna. Loput eivät ole ajatelleet asiaa.

Aamulehti kysyi kunnilta niiden valmiutta vastaanottaa pakolaisia asukkaikseen. Tampereella, Nokialla ja Pirkkalalla on kiinteä sopimus TE-keskuksen kanssa pakolaisten asuttamisesta. Tampereelle sijoitetaan vuosittain 70 pakolaista, Nokialle ja Pirkkalaan kumpaankin kymmenen. Lisäksi perheenyhdistämisohjelman kautta tulee muutamia lisähenkilöitä.

Avoimella, vuosittain katsottavalla sopimuksella pakolaisia ottavat vastaan Punkalaidun, Valkeakoski, Ylöjärvi ja Lempäälä. Tuoreita kokemuksia on Punkalaitumella, joka vuosi sitten sijoitti kolme burmalaisperhettä. Kunnassa toimii myös SPR:n turvapaikanhakijalasten ja -nuorten ryhmäkoti.


Raha hiertää

Valtakunnallisesti pakolaisten vastaanottamista kuntiin hiertää valtion korvauspolitiikka, jota kunnat pitävät jälkeen jääneenä. Pirkanmaallakin korvaukset pohdituttavat.

- Toivoisi, että valtio kantaisi paremmin vastuunsa. Kuntien korvaussummat ovat pitkään pysyneet samoina ja kattavat vain osan kustannuksista, toteaa Tampereen pormestari Timo P. Nieminen.

Lähde

Ei kommentteja: