Työntekijöiden pienistä palkoista syyte kiinalaisravintoloitsijoille
Syyttäjä vaatii satojentuhansien eurojen korvauksia kiinalaiselta pariskunnalta, joka työllisti maanmiehiään omistamassaan ravintolassa Savonlinnassa. Syytteen mukaan ravintoloitsijat maksoivat työntekijöilleen liian vähän palkkaa ja teettivät näillä liikaa töitä vuosikymmenen ajan.
Savonlinnan käräjäoikeus aloitti laajan juttuvyyhden pääkäsittelyn keskiviikkona. Asioiden käsittelyyn on varattu yhdeksän istuntopäivää. Jutussa on asianomistajina kymmenen kiinalaista työntekijää, jotka työskentelivät ravintolassa vuosina 1997–2006.
Pariskunnan epäillään hyötyneen menettelystään yli 380 000 euroa. Syyttäjä vaatii heille rangaistusta kiskonnasta ja kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä tai vaihtoehtoisesti työsyrjinnästä.
Pariskuntaa epäillään lisäksi muun muassa työaikasuojelurikoksesta ja törkeästä velallisen petoksesta.
Pariskunta pyöritti suosittua ravintolaa Savonlinnan keskustassa toissa vuoteen saakka. Nyt tiloissa toimivat uudet yrittäjät.
Asianomistajilla on jutussa ankarammat vaatimukset kuin syyttäjällä. He vaativat pariskunnalle rangaistusta ihmiskaupasta ja törkeästä kiskonnasta.
Myös keskusrikospoliisi tutki alun perin asiaa epäiltynä ihmiskauppana, mutta syyttäjä ei löytänyt siitä näyttöä.
Syyttäjän mukaan ravintolan omistajat käyttivät hyväksi työntekijöiden ymmärtämättömyyttä ja tietämättömyyttä Suomen lainsäädännöstä, kun he maksoivat näille liian vähän palkkaa ja teettivät liikaa töitä.
Työntekijät laskevat itse kärsineensä yhteensä noin 700 000 euron vahingot. Heille maksettiin palkkaa 200–1 000 euroa kuussa. He kertovat olleensa täysin riippuvaisia työnantajista, jotka sitoivat heidät työpaikalleen ja valtaansa.
Syytetyt ovat pääosin kiistäneet syytteet. He ovat myöntäneet pienet työaikarikkomukset.
Lisäksi he myöntävät maksaneensa pieniä palkkoja, mutta heidän mukaansa kyseessä ei ole rikosasia.
"Meidän näkemyksemme mukaan kaikkien työntekijöiden työmäärä oli vähintäänkin puolitoistakertainen, osalla pitkälti yli kaksinkertainen normaaliin nähden", kertoo työntekijöiden asianajaja Matti Penttinen.
Jutun asianomistajat ovat edelleen Suomessa. Osa heistä on nyt itse ravintolayrittäjiä, osa työskentelee muiden palveluksessa.
Lähde
7.1.09
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti