16.1.09

Helsingin Sanomat 16.1.2009

Nigerialaiselle miehelle ehdollista väärien asiakirjojen käytöstä

Joensuun käräjäoikeus on tuominnut Suomessa asuvan nigerialaisen miehen useista asiakirjarikoksista puoleksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto tutki itsenäisesti tapauksen, jossa Kontiolahdella asuvan miehen epäiltiin syyllistyneen useisiin rekisterimerkintä- ja väärennys- ja valtionrajarikoksiin. Oikeus totesi miehen syylliseksi näihin tekoihin.


Mies oli tullut alun perin Suomeen vuonna 2002 Bulgariasta laillisesti aidolla passilla ja viisumilla. Heti Suomeen saavuttuaan mies oli kuitenkin hävittänyt passinsa ja hakenut turvapaikkaa. Sitä hakiessaan hän ilmoitti viranomaisille väärän nimen ja syntymäajan salatakseen henkilöllisyytensä.

Sittemmin mies oli saanut kaksi lasta suomalaisen avovaimon kanssa ja hänelle oli myönnetty oleskelulupa perhesiteen perusteella.


Vuosien aikana mies oli kirjautunut useisiin viranomaisten rekistereihin väärillä henkilötiedoilla. Väärän henkilöllisyyden tueksi hän oli hankkinut itselleen väärän Nigerian passin ja ajokortin, joita oli myös käyttänyt useasti. Väärää Nigerian passia käyttäessään hän syyllistyi valtionrajarikokseen.

Tapaus tuli viranomaisten tutkittavaksi, kun mies yritti hankkia toista Nigerian passia. Viranomaiset saivat passin haltuunsa ja totesivat sen väärennetyksi.

Lähde

Ei kommentteja: