27.2.08

Tampereen poliisin tiedote 27.2.2008 (2.)

Poliisi oikaisee rasismiaiheista lehtiartikkelia

Tänään 27.2.2008 Aamulehti uutisoi sivulla A8, kuinka rasismin aalto huolestuttaa maahanmuuttajia Tampereella. Vuonna 2007 poliisille kirjatuista rikosilmoituksista löytyy 170 ulkomaalaistaustaista asianomistajaa. Näissä tapauksissa useimmiten kysymyksessä ovat olleet erilaiset omaisuuteen kohdistuneet rikokset (126 kpl). Henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia on ollut kaksikymmentä kahdeksan kappaletta.

Poliisin tietoon on Tampereella tullut vuoden 2007 aikana 16 rasistiseksi luokiteltua rikosta. Kuluvana vuonna vastaavia tekoja ei ole toistaiseksi kirjattu. Jokainen rikos, jossa asianomistajana on ulkomaalaistaustainen henkilö, ei siis ole rasistinen.

On selvää, että rasismia esiintyy Tampereella. Poliisin tiedot eivät kuitenkaan tue lehdessä esiintynyttä käsitystä ”rasismin aallosta”.

Kyseisessä artikkelissa oli lisäksi käytetty alaotsikkona tietoa siitä, että viimeksi viikonloppuna Tampereen keskustorilla olisi puukotettu ulkomaalaistaustaista miestä.

Tampereen kihlakunnan poliisilaitos haluaa oikaista alaotsikossa esitetyn väitteen. Tampereen Keskustorilla ei ole poliisin tietojen mukaan 22. - 24.02. puukotettu ketään. Keskustassa on tapahtunut pahoinpitely, joka sai alkunsa Laukontorilta ja päättyi sivullisen väliin tuloon Keskustorilla. Tässä tapauksessa asianomistaja on ulkomaalaistaustainen mieshenkilö. Asian tutkinta on kesken ja on aikaista sanoa mitään teon motiiveista ja siitä, tullaanko teko luokittelemaan ns. rasismijutuksi.

Tampereella tapahtui kyllä mainittuna aikana puukotus, mutta siinä sekä uhri että tekoon syylliseksi epäilty ovat taustaltaan suomalaisia.

Piilorasismi ja ulkomaalaisten arkipäivässään kokema syrjintä on yhtä tuomittavaa kuin rikosilmoituksiin johtavat teotkin, mutta kansalaisten turvallisuudentunteeseen ja/tai asennoitumiseen voimakkaasti vaikuttava asioiden otsikointi ei rikosmaailman tapahtumien valossa näytä tällä kertaa perustellulta.

Lisätiedot: Komisario Jari Kinnunen p. 07 1874 5507.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1494820

http://www.kaleva.fi/plus/juttu714739_page0.htm

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1494290

Anonyymi kirjoitti...

http://arkisto.turunsanomat.fi/?ts=3,0:0:0:0,0:0:0:0:0,0,1:0:0:0:0:0:Maahanmuuttajanuorilla+verinen+v%e4lienselvittely

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoisena lisänä kerrottakoon, että jutussa mainitussa puukotustapauksessa tekijänä on romaani ja uhrina kantaväestöön kuuluva, molemmat toki suomalaisia.