Kunniaan liittyvä väkivalta yleistyy
Ljudmila Vorobjova (vas) ja Natalia Zhuravkova Monika-Naiset liitto ry:n Suomen kielen kurssilla.
Suomalaisen yhteiskunnan ja oman kulttuurin välisiä ristiriitoja kokevat erityisesti Suomessa pidempään asuneet nuoret maahanmuuttajanaiset. Heiltä tulee yhä enemmän yhteydenottoja, kertoo Monika-Naiset Liiton toiminnanjohtaja Reet Nurmi.
Kymmenen vuotta toiminut järjestö tukee väkivaltaa kokeneita naisia eri etnisistä ryhmistä. Järjestö sai viime vuonna koko Suomesta yhteensä 3 200 yhteydenottoa.
Kunniaan liittyväksi väkivallaksi Nurmi kutsuu sellaisia tekoja, joihin syyllistyvät ajattelevat naisen käyttäytymisen loukanneen miehen tai suvun kunniaa.
Tarkkoja lukuja ilmiön esiintymisessä Suomessa ei ole. Monika-Naiset Liittoon oltiin viime vuonna yhteydessä 28 kertaa kunniaan liittyvän väkivallan takia. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin mukaan kunniakysymyksiin liittyviä ristiriitoja on Suomessa esiintynyt esimerkiksi Iranista, Irakista, Turkista ja Afganistanista muuttaneiden keskuudessa.
Reet Nurmen mukaan poliisi ei aina osaa tutkia kulttuuritekijöitä väkivallan taustalla.
"Jotkut hallitsevat asian paremmin kuin toiset. Poliisitutkinnassa ei ole yleisesti vielä harjaannuttu huomioimaan suvun tai perheen painostusta väkivallan taustalla."
Kunniamurhiakin on Suomessa Nurmen mukaan tapahtunut. "Ne eivät tietenkään tule suoraan meidän tietoon, mutta naiset ovat niistä kertoneet."
Rikosylikomisario Kari Tolvanen Helsingin poliisin väkivaltatoimistosta kiistää, että kunniamurhia olisi tapahtunut Helsingissä.
Kaikki epäilyksiä herättäneet tapaukset on tutkittu Tolvasen mukaan "perinpohjin".
"Joitain kunniaan liittyvän väkivallan tapauksia olemme kyllä paljastaneet.
Sosiaaliviranomaisten kanssa olemme esimerkiksi piilottaneet potentiaalisen uhrin, tytön, omalta suvultaan."
Tolvanen tutkii ryhmineen törkeitä pahoinpitelyjä. Niitä on maahanmuuttajayhteisöjen keskuudesta tullut poliisille asti vain muutamia.
Tolvasen mukaan tapauksiin on vaikea päästä käsiksi, koska maahanmuuttajayhteisöt ovat usein melko suljettuja.
Lähde
20.2.08
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti