6.2.08

Helsingin Sanomat 6.2.2008

Porin jalkajousisurmaajalle elinkautinen

Nuorukainen sai jalkajousella viime kesänä tekemästään kaksoismurhasta elinkautisen tuomion Porin käräjäoikeudessa tiistaina. Tapahtumahetkellä 19-vuotias porilainen mies oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen murhatessaan 22- ja 26-vuotiaat naiset.

Aleksandr Siekkinen tapasi uhrinsa ensimmäisen kerran aamuyöllä huoltamon kahvilassa vähän ennen surmia.

Hän kutsui yösijaa vailla olleet naiset kotiinsa. Kun he olivat nukahtaneet, Siekkinen ampui heitä jalkajousella useita kertoja päähän. Hän viimeisteli murhat kuristamalla uhrejaan.

Syyttäjän mielestä jo jalkajousen netistä ostaessaan Siekkisellä oli ollut suunnitelma käyttää sitä ihmisen tappamiseen.

Oikeuden mielestä tappamisen vakaalle harkinnalle ei esitetty näyttöä, mutta murhakriteerit täyttyivät tekotavan ollessa erityisen julma. Oikeus arvioi Siekkisen teossaan osoittaneen päättäväistä ja sitkeää surmaamispyrkimystä.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen lausunnon mukaan tekohetkellä syyntakeisen Siekkisen persoonallisuudessa on epäsosiaalisia, psykopaattisia ja jopa sadistisia piirteitä. Hänellä todettiin myös alkoholiongelma.

Hänen ei kuitenkaan arvioitu olevan tahdosta riippumattoman psykiatrisen hoidon tarpeessa.
Oikeus määräsi Siekkisen maksamaan oikeuskulujen lisäksi uhrien omaisille 44 000 euron kärsimyskorvaukset.

Elinkautistuomiolta ei Siekkistä pelastanut edes mielentilatutkimuksessa hulluksi tekeytyminen. Tutkimusjaksolla Kuopion Niuvanniemen sairaalassa hän kertoi heittäytyneensä hulluksi ja keksineensä asioita muun muassa ystävänsä ampumisesta tämän äidin nähden.

Hän väitti myös, että hänellä on kaksi persoonallisuutta. Naisista hän puhui äärimmäisen halveksivasti.

Avustajansa mukaan Siekkiselle oli iskenyt maallikon ajatus, että hulluna hän olisi vain lyhyen ajan mielisairaalassa ja voisi siten päästä nopeasti vapauteen.

Sairaalassa hänelle kuitenkin selvisi, ettei näin ole: hän perui tutkimusten päätteeksi tarinointiaan.

Lähde

Ei kommentteja: