26.2.08

Aamulehti 26.2.2008

Rasismin aalto huolestuttaa maahanmuuttajia

Väkivalta: Viimeksi viikonloppuna Tampereen Keskustorilla puukotettiin ulkomaalaistaustaista miestä

Tampereen maahanmuuttajaneuvoston puheenjohtajan Abdulkadir Hashin mukaan Tampere on mennyt koko 2000-luvun vähemmän rasistiseen suuntaan. Viime aikoina rasismi näyttää kuitenkin saaneen uutta tuulta purjeisiinsa.

- Tuntuu että Tampere vetää nyt puoleensa maahanmuuttajavastaisia ihmisiä. Lokakuussa yksi maahanmuuttajaneuvoston jäsen pahoinpideltiin Keskustorilla ja tammikuussa pidettiin rock-konsertti, josta jouduimme varoittamaan maahanmuuttajia. Se on huolestuttavaa, Hashi kertoo.

Tuorein tapaus sattui viikonloppuna, jolloin Keskustorilla puukotettiin ulkomaalaistaustaista miestä.

Hashi muistuttaa, että rasistisissa hyökkäyksissä on silti kyse yksittäistapauksista. Samaa mieltä on Tampereen maahanmuuttajatyön pääkoordinaattori Marja Nyrhinen.

- Tampereella ei ole ollut järjestäytyneitä rasistisia joukkoliikkeitä. En tiedä, oliko viikonlopun hyökkäyksessä kyse skineistä, mutta jos oli, pitää miettiä, miten jengitoiminta saadaan kuriin, Nyrhinen toteaa.

Tampereella oli joitakin vuosia sitten rasistisen väkivallan aalto, ja silloin tekijät paljastuivat pääosin muista kunnista tulleiksi.

- Iso keskuskaupunki vetää puoleensa tällaisiakin intressipiirejä ja siihen on vaikea puuttua, Nyrhinen muistuttaa.

Hashi korostaa, että rasistit tekevät maalleen karhunpalveluksen, sillä maahanmuuttajat edistävät Suomen kilpailukykyä.

"Varovainen pitää olla" Tampereella asuu tällä hetkellä noin 8 000 ihmistä, joiden äidinkieli ei ole suomi tai ruotsi. Heistä kolme, Etelä-Afrikasta muuttanut Steve Bodibe, Somaliasta tullut Mohamoud Musa ja marokkolaissyntyinen Harazem Kobli ovat yhtä mieltä siitä, että Tampere ei ole yhtä rasistinen kuin aikaisemmin.

Maahanmuuttajiin on totuttu katukuvassa, bussikuskeina, ravintolan pitäjinä ja naapureina.

- Enemmän kuin rasistisista hyökkäyksistä, olen huolissani piilorasismista. Sitä esiintyy esimerkiksi kilpaillailtaessa työpaikoista ja asunnoista, Kobli muistuttaa.

Vaikka rasistinen väkivalta on harvinaista, joutuvat varsinkin tummaihoiset maahanmuuttajat olemaan varovaisia.

- On turvallisempaa viettää iltaa isossa ravintolassa, joka on lähellä poliisiasemaa kuin pienessä pubissa syrjäisessä kaupunginosassa, Musa kertoo esimerkin.

Koblin mielestä rasismin hillitsemisessä on tärkeää, että maahanmuuttajien kieliopintoja tuetaan. Rasistisesta uhkailusta katoaa terä, kun ulkomaalaiselta näyttävä ihminen puhuukin sujuvaa suomea.

Toimintaohjeet Jos näet rasistisen hyökkäyksen, älä kävele ohi. Jos tilanne on väkivaltainen tai uhkaava, soita poliisille.

Jos joudut rasistisen hyökkäyksen kohteeksi, pyri rauhoittamaan tilanne lähtemällä pois. Älä provosoidu. Jos tilanne on uhkaava, soita poliisille. Pyydä apua ohikulkijoilta. Muista, että suurin osa suomalaisista ei hyväksy rasismia.

Lisätietoja suvaitsevaisuudesta saa esimerkiksi rasismin ja muukalaispelon vastaisen Rasmus-verkoston nettisivuilta www.rasmus.fi.

Lähde

Ei kommentteja: