4.2.08

Helsingin Sanomat 5.2.2008 (2.)

Myllypurossa monikulttuurinen koulu on tätä päivää

"Jalmari." "Täällä!" "Mustafa." "Täällä!" "Saleh." "Täällä!" "Tommi." Täällä!"

Myllypuron ala-asteella on alkamassa poikien tekstiilityön tunti. Tarkoituksena on tehdä kankaiset selkänojat aiemmin teknisessä työssä tehtyihin tuoleihin.

Kuten nimenhuudosta kuulee, edustavat ryhmän 16 oppilasta monia kulttuuritaustoja. Tämä on Myllypurossa tyypillistä. Rehtori Anna Hirvosen mukaan koulun oppilaista reilu neljännes on maahanmuuttajia.

"Tämä riippuu tietysti määritelmästä. Iso osa suomea toisena kielenä opiskelevista on syntynyt Suomessa", hän huomauttaa.

Oikeampi ilmaisu olisi "maahanmuuttajataustainen".

Heidän myötään kouluun on tullut kosolti erityisjärjestelyjä. Koulussa toimii kaksi maahanmuuttajalapsille tarkoitettua valmistavaa luokkaa, jolla ollaan vuosi ennen siirtymistä perusopetukseen.

"Näiden paikoista on tosin kova pula. Vaikka valmistavassa luokassa pitäisi olla vain kymmenen oppilasta kerrallaan, on paikkojen puutteessa jouduttu kasvattamaan ryhmiä jopa 15 oppilaaseen."

Koulun rutiineissa heijastuu maahanmuuttajataustaisten oppilaiden määrä. Monet oppilaat käyvät äidinkielentuntien aikana omissa ryhmissään suomi toisena kielenä -opetuksessa.

"Ennen oppilaat pysyivät enemmän omissa luokissaan, mutta nyt heillä on kielen ja uskonnon opetuksen takia useampia ryhmiä," Hirvonen kertoo.

Koulun jälkeen muuta kuin suomea äidinkielenään puhuville tarjotaan vielä vapaaehtoista oman äidinkielen opetusta. Myllypurossa on omat ryhmät venäjää, viroa, albaania, somalia ja vietnamia puhuville oppilaille.

Lisäksi venäjänkielisille on oma luokka, jossa osa muustakin opetuksesta pidetään venäjäksi.

Muutos on ollut nopeaa.

"Kun itse tulin kouluun 1980-luvun lopulla, luokallani oli yksi oppilas, jonka vanhemmista toinen oli Marokosta. Hän oli muslimi, mikä tuntui kauhean eksoottiselta."

Nyt, 20 vuotta myöhemmin, koulun ruokalassa on päivittäin tarjolla vaihtoehto islaminuskoisia koululaisia varten.

Käsityöluokan alapuolella luokan tytöt viettävät teknisen työn tuntia. Opettaja Pekka Hurjanen näyttää, miten puusta tehdään sahan avulla paistinlastoja. Tyttöjoukossa on pukeutumistyylejä huiveista korvarenkaisiin.

Hurjanen kertoo ulkomaalaistaustaisten oppilaiden määrän kasvun näkyneen koulun arjessa vähemmän kun hän aluksi luuli.

"Valmistavat luokat tekevät hyvää työtä. Lähes kaikki kykenevät seuraamaan suomenkielistä opetusta."

Lähde

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.raja.fi/rvl/bulletin.nsf/HeadlinesPublicFin/D6C6CE9175EBD701C22573E5004BCFF6

Anonyymi kirjoitti...

http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2008-02-05,104:2:516493,1:0:0:0:0:0:

Julkaistu 5.2.2008 1:32:08

Ruotsissa uusi kunniamurhaepäily
Kunniaväkivalta voi olla nuorten naisten itsemurhien taustasyy

HEIKKI KAUHANEN

Kunniaväkivalta löytyy usein traagisten tapahtumien taustalta, vaikka virallinen kuolinsyy olisikin itsemurha. Tai, niin on ainakin syytä epäillä, uskoo naisiin kohdistuvaan lähisuhdeväkivaltaan perehtynyt Turun Naiskeskuksen toiminnanjohtaja Raija Ala-Lipasti.

Aihe nousi uudelleen esiin maanantaina, kun Ruotsissa kerrottiin viikonvaihteessa sattuneesta traagisesta nuoren naisen kuolemasta. Mälmölainen 16-vuotias nuori nainen kuoli pudottuaan kotitalonsa parvekkeelta, 15 metrin korkeudelta.

Malmön poliisi epäilee, että tyttö on pudotettu parvekkeelta tarkoituksella.

- Poliisilla voi olla lähes mahdotonta saada selville, mitkä ovat jonkin taustasyitä, kun nuori nainen tekee itsemurhan. Kunniaväkivaltaa liittyy paljon salailua ja häpeää, Ala-Lipasti kertoo.

Ongelma on todellinen varsinkin monista lähi-idän kulttuureista muuttaneissa suvuissa, kun on syntynyt riitaa lähtökulttuurin ja länsimaisen kulttuurin välillä etenkin seurusteluun liittyvissä asioissa.

Suomessa Ruotsin kaltaiset kunniaväkivaltamurhat saattavat olla totta lähitulevaisuudessa, jos ennaltaehkäisevää työtä ei tehdä riittävästi.

- Olen huomannut, että monet nuoret naiset käyttävät paljon masennuslääkkeitä. Sekin voi olla oire jostain tällaisesta, Ala-Lipasti kertoo.

Ala-Lipasti on auttanut työssään paljon perheen ja suvun kunnian vuoksi uhatuksi tulleita naisia.

Viime vuonna Ruotsissa kuoli kaksi ja loukkaantui kolme nuorta naista tapauksissa, jotka liittyvät kunniaväkivaltaan. Iältään he olivat 14-17-vuotiaita.

Julkaistu 5.2.2008 1:32:08