2.2.09

Turun Sanomat 2.2.2009

Vuosien odotusaika houkuttelee lisää hakijoita
Turvapaikkaa hakevien määrä voi kasvaa jopa 50 prosenttia


Turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa on huomattavassa kasvussa. Hakijoiden määrä saattaa nousta tänä vuonna 6 000:een. Viime vuonna Suomeen saapui ennätykselliset 4 000 turvapaikanhakijaa.

- Jos vauhti on sama kuin nyt, määrä nousee tänä vuonna parilla tuhannella, arvelee maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne sisäministeriön sisäisen turvallisuuden yksiköstä.

Viime vuonna määrä kasvoi yli 2,5-kertaiseksi vuodesta 2007, jolloin turvapaikanhakijoita saapui puolestaan ennätyksellisen vähän. Hakijoita oli tuolloin 1 505.

- Jos meillä on tuhannen ihmisen jono ja usein vuosien odotusaika, se houkuttelee tänne lisää turvapaikanhakijoita. Sellainen tieto leviää hyvin nopeasti muihin maihin ja on ilmiselvä vetotekijä. Tunnen ilmiön 20 vuoden kokemuksella, sisäministeriön neuvotteleva virkamies Arja Kekkonen toteaa.

Ruotsi myönsi viime vuonna yli 90 000 oleskelulupaa. Määrä on viisi prosenttia suurempi kuin vuonna 2007. Luvan saajien joukossa oli runsaasti turvapaikan saaneiden omaisia, opiskelijoita ja Ruotsiin töihin tulevia. Vain 11 200 turvapaikanhakijaa sai oleskeluluvan.

SPR:n Turun vastaanottokeskus Pansiossa on tarkoitettu 200 turvapaikanhakijalle. Vaihtuvuutta on paljon, mutta pääsääntöisesti keskus on täynnä.

- Tänään meillä voi olla 210 ja huomenna 190 asiakasta. Osa viipyy vain päivän tai viikon, koska keskuksemme toimii Suomeen saapuvien pakolaisten ensimmäisenä vastaanottopaikkana. Täältä siirrytään nopeasti muihin vastaanottokeskuksiin odottamaan turvapaikkapäätöstä, Turun vastaanottokeskuksen johtaja Jaana Sikiö kertoo.

Lähde

Ei kommentteja: