4.2.09

Etelä-Suomen Sanomat 4.2.2009

Työtön lähihoitaja suivaantui kiinalaishoitajien tuontiaikeista

Lahtelainen lähihoitaja Seija van Wetten on vihainen siitä, että Lahti harkitsee lähihoitajien tuomista Lahteen Kiinasta. - Työttömiä hoitajia on omastakin takaa, joten miksei heitä työllistetä ensin, van Wetten kysyy.

Hän itse on parhaillaan työttömänä ja tehnyt viimeiset yhdeksän vuotta keikkatöitä lähihoitajana, vakityötä kun ei ole ollut tarjolla. Arki on karu: kuukausittain on lyhennettävä viime toukokuussa nostettua asuntolainaa. Pakollisten kulujen jälkeen ruokaan jää 120-150 euroa.

- Kaikki marttojen niksit on kyllä käytetty.

Van Wetten arvostelee Lahden sosiaali- ja terveystoimialapäällikköä Matti Liukkoa siitä, ettei hän van Wettenin mielestä ole missään vaiheessa perustellut tarpeeksi, miksi kiinalaishoitajia haalitaan, vaikka työttömiä hoitajia on kotimaassakin.

- Mitä se kiinalaisten täydennyskoulutus ja kielikoulutuskin tulee maksamaan? Me työttömät lähihoitajat olemme jo valmiiksi koulutettuja, suomen kielen taitoisia ja meillä on työkokemustakin.

Liukko vastasi keskiviikkona Radio Voiman lähetyksessä tiivistetysti van Wettenin kysymykseen kiinalaisten hoitajien tarpeesta Lahdessa.

- Nyt on ikävä ja ristiriitainen tilanne, kun lamakin tuli päälle. Sen vaikutuksia joudumme nyt hoitamaan ja niitä pitää hoitaa, ja samalla pitää katsoa pidemmälle. Tulevaisuudessa meillä on sellainen tilanne, että me toivomme saavamme työntekijöitä muista maista, ei pelkästään terveydenhuoltoalalle vaan myös muille aloille.

Päijät-Hämeen työvoimatoimiston alueella oli keskiviikkona hieman reilut sata työtöntä lähi- tai sairaanhoitajaa.

Lähde

Ei kommentteja: