12.2.09

Iijokiseutu 12.2.2009

Nuorisotilat ovat käyneet ahtaiksi uusien kävijöiden myötä
Pelivuoroja joutuu nyt odottamaan


Pudasjärven nuorisotilojen nopeasti kasvanut kävijämäärä on tehnyt kaupungin ylläpitämistä tiloista ahtaat. Vapaa-aikaohjaaja Tarja Väisänen ja nuoriso-ohjaaja Jari Pekkala kertovat, että turvapaikanhakijoiden saavuttua Pudasjärvelle, nuorisotiloilla käy päivän aikana sadasta kahteen sataan nuorta.
Nuorisotilaa on kaikkiaan 170 neliötä. Väisänen vertaa neliömäärää omakotitaloon ja kun siellä touhua yhtä aikaa sata kävijää, seinät tulevat vastaan.

– Eri pelejä pelatessa tilaa täytyy olla reilusti ympärillä. Istumapaikkojakaan ei ole läheskään kaikille kävijöille, Väisänen kertoo.

Ahtauden myötä työntekijät ovat huomanneet, että paikalliset nuoret ovat vähentyneet, kun kaikki eivät jaksa jonottaa peli- tai nettivuoroaan montaa tuntia.

Nuorille tehdyn kyselyn perusteella selvisi, he toivovat lisää tilaa, enemmän pelejä, istumapaikkoja sekä pelivuoroja. Tietokoneille on laadittu sääntöjä nuorten toiveiden mukaan.

Pekkalan mukaan hankaluutena vuorosysteemissä on kuitenkin se, että ulkomaalaisnuorilla on erilainen ajankäsitys, eivätkä he ymmärrä, jos joutuu jonottamaan tietokoneelle pääsyä.

Työntekijät ovat miettineet ratkaisuksi, josko turvapaikanhakijat voisivat käyttää tietokoneita myös muissa tiloissa.

Somalialaiset 16-vuotiaat Bile Osman ja Kalid Jama käyttävät mieluusti nuorisotilojen tietokoneita yhteydenpitoon kotimaahansa. Messenger on kysytyin yhteydenpito-ohjelma koneilla.

He pelaavat nuokkarilla mielellään myös biljardia ja pleikkaria. Nuoret toivovat jalkapallopeliä pleikkariin, tähän asti he ovat pelanneet jääkiekkopeliä. Pojat käyvät tiloilla kolmesta viiteen kertaan viikossa.

Väisänen ja Pekkala näkevät, että nuorisotila on turvapaikanhakijoille turvallinen paikka, jossa on aikuisia aina läsnä. He toivovat vain, että saisivat monikulttuuriseen työhön lisää resursseja.


Tunteet kuumenevat

Kun nuoret eivät pääse pelaamaan tai tietokoneelle, se kuumentaa tunteita puolin ja toisin. Pekkala kertoo, että ahtaus on aiheuttanut jo yhden kahnauksen turvapaikanhakijanuorten välille uuden vuoden aikaan.
Suurin osa kävijöistä on yläasteikäisiä, mutta muunkin ikäisiä paikalla viettää vapaa-aikaa. Eniten ruuhkaa on koulujen loputtua ja ennen linja-autojen lähtöä kylille. Toinen kävijäpiikki osuu iltaan. Hiljaisinta tiloissa on neljän ja kuuden välillä, kun nuoret käyvät kotona.

Työntekijät harmittelevat, että heidän työaikansa menee nykyisin ohjaukseen ja valvontaan. Muutakin tekemistä pitäisi voida järjestää kaikille kävijöille.

– Painetta on ollut ennenkin, mutta paine on lisääntynyt turvapaikanhakijoiden myötä, Tarja kertoo.


Tiloja katseltu

Nuorisotoimi on kartoittanut mahdollisia lisätiloja nykyisen paikan läheltä, sillä nuokkarin nykyiseen sijaintiin ollaan tyytyväisiä. Työntekijät näkevät, että paras ratkaisu tilakysymykseen olisi toisen kerroksen rakentaminen nykyisen tilan päälle.
Väisänen harmittelee, että nuorten asiat ovat Pudasjärvellä aina jääneet jonkun muun hankkeen jalkoihin.

– Emme voi hoitaa tätä nykyisillä resurssilla, joten jokin ratkaisu asiaan pitäisi saada.

Väisäsen mukaan kaupungilla on kuitenkin tahtotila asian parantamiseen. Nuorisotiloille on saatu työllistettyä yksi työntekijä lisää.

Lähde

Ei kommentteja: