15.2.09

Helsingin Sanomat 15.2.2009

Liettuan murtovarkaat iskivät Suomeen

Joukko liettualaisia nuoria miehiä on runsaan vuoden aikana varastanut suomalaisista liikkeistä satojentuhansien eurojen arvosta elektroniikkaa ja muuta tavaraa.

Poliisi on paljastanut lukuisia mittavia murtovarkauksia, joiden tekijät ovat tulleet Liettuasta varta vasten yhdelle murtokeikalle Suomeen.

Etenkin Markantalon ja Carlsonin liikkeet ovat joutuneet murtautujien kohteiksi.

"Liettualaiset nuoret miehet käyvät vastaavilla reissuilla myös muissa Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa", kertoo keskusrikospoliisin rikoskomisario Arto Korhonen.


Liettualaiset ovat tehtailleet murtoja Suomessa ainakin loppuvuodesta 2007 lähtien.

Esimerkiksi Hyvinkään käräjäoikeudessa on käynnissä oikeudenkäynti, jossa kaksi liettualaisveljestä on tunnustanut seitsemän murtovarkautta Carlsonin ja Markantalon liikkeisiin 2007–2008. He ovat varastaneet 157 000 euron arvosta tavaraa.

Lisäksi ainakin Tampereen, Kotkan, Salon ja Raahen käräjäoikeudet ovat tuominneet nuoria liettualaismiehiä murtovarkauksista.

Poliisi tutkii muitakin murtoja, joita epäillään liettualaisten tekemiksi.

Murtojen kokonaismäärä nousee useisiin kymmeniin.


Murtovarkaiden toimintatapa noudattaa samaa kaavaa. Nuoret miehet ajavat autolla Liettuasta Tallinnaan, josta he siirtyvät laivalla Suomeen.

Täällä he jatkavat autolla matkaansa jopa satoja kilometrejä. Kohteensa he ovat todennäköisesti valinneet jo Liettuassa internetin avulla.

"Heille on aivan sama, missä päin Suomea kohde on, kunhan se on muuten sopiva. He ovat selvittäneet, millaisessa maastossa kohde sijaitsee ja onko lähellä rakennuksia", Korhonen huomauttaa.

Murtomiehet käyvät päivällä tutustumassa liiketilaan. Rikoksen he tekevät yöllä.

"Kaverit poistuvat välittömästi keikan jälkeen maasta. He eivät tavallisesti majoitu hotelliin, vaan liikkuvat koko ajan autollaan", Korhonen sanoo.

Poliisin käsityksen mukaan varastettu tavara myydään eteenpäin Liettuassa.


Lähes kaikki käräjille joutuneista liettualaisista asuvat Panavežysin alueella.

"Siellä vaihdetaan ilmeisesti kavereiden kesken tietoja, millainen maa Suomi on ja millaisia liikkeitä täällä on", Korhonen arvelee.

Hänen arvionsa mukaan useat kymmenet liettualaiset tekevät murtokeikkoja ulkomaille. Suomessa yksittäisillä keikoilla on ollut 1–3 tekijää.

Toiminnasta herää helposti epäily, että murtokeikkoja organisoisi järjestäytynyt liiga, mutta sellaisesta poliisilla ei ole näyttöä.


Rikosten motiivi voi liittyä murtovarkaiden oloihin Liettuassa. Kiinni jääneet ovat kertoneet poliisille, että Liettuasta on hankala löytää työtä.

Hyvinkäällä syytteessä olevat veljekset asuvat yhä vanhempiensa luona.

"He kertoivat murtokeikkojensa syyksi turhautumisen siihen, etteivät saa kotona rahaa mistään", syyttäjä Jorma Musto toteaa.

Yksi epäilty on sanonut tulleensa Suomeen, koska täkäläiset liikkeet on suojattu selvästi huonommin kuin liettualaiset.

Carlsonin toimitusjohtaja Pekka Halonen kertoo, että ketju on parantanut liikkeidensä murtosuojausta liettualaisten vuoksi. Neljässä liettualaismurrossa liikkeistä katosi lähes 90 000 euron edestä tavaraa.

Markantalojen menetykset ovat olleet tätäkin suurempia. Varkaat veivät kuudessa murrossa 165 000 euron saaliin.

Lähde

Ei kommentteja: