17.2.09

Helsingin Sanomat 17.2.2009

Suomi ei aio ottaa karkotettua somalia takaisin

Maahanmuuttovirasto ei ottaisi rikosten vuoksi karkotettua somalimiestä takaisin Suomeen, vaikka myös Somalimaa karkottaisi hänet alueeltaan. Viraston ylijohtaja Jorma Vuorio pitää erittäin epätodennäköisenä, että Somalimaa tekisi niin.

Helsingin ulkomaalaispoliisi palautti lukuisiin rikoksiin Suomessa syyllistyneen somalimiehen Somalimaan pääkaupunkiin Hargeisaan runsas viikko sitten.

Miehen mukaan paikalliset viranomaiset eivät salli hänen jäävän alueelle, koska hän on syntynyt Somalimaan sijasta Mogadishussa Keski-Somaliassa.

Pohjois-Somaliassa sijaitseva Somalimaa pitää itseään eri valtiona kuin muuta Somaliaa. Mikään maa ei ole tunnustanut alueen itsenäisyyttä.


Jorma Vuorio ei usko miehen väitteeseen uudesta karkotusuhasta.

"Somalimaassa on kymmeniätuhansia Somalian sisäisiä pakolaisia. Lisäksi hän pääsi lentokentältä maahan", ylijohtaja perustelee.

Vuorio arvelee, että myös karkotetun asianajajan Somalimaan hallinnolta saama kirje on väärennetty. Kirjeessä sikäläinen ministeriö pitää Suomen toteuttamaa karkotusta laittomana ja ilmoittaa, ettei karkotetulla ole oikeutta jäädä Somalimaahan.

"Somaliasta on mahdollista hankkia mitä tahansa asiakirjoja. Kenen tahansa on helppo saada sieltä vaikka passi", Vuorio toteaa.


Somalimiehen karkotuksesta päätti Maahanmuuttovirasto. Sittemmin Helsingin hallinto-oikeus ja korkein hallinto-oikeus hylkäsivät somalimiehen valitukset.

Vuorion mukaan Maahanmuuttovirasto ei ottaisi karkotettua takaisin Suomeen, vaikka myös Somalimaa todella karkottaisi hänet.

"Miehellä on maahantulokielto Schengen-alueelle, eikä Suomi ole velvollinen ottamaan häntä takaisin. Etiopia on lähin maa, jossa on paljon somaleita. Hän voisi silloin siirtyä vaikka sinne. En tosin usko, että Somalimaa karkottaa häntä", Vuorio sanoo.

Lähde

Ei kommentteja: