18.2.09

Turun Sanomat 18.2.2009 (2.)

Ulkomaisen työvoiman vapaampi pääsy Suomeen lykkääntyy

EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden oleskelulupien saantia oltiin helpottamassa vielä vähän aikaa sitten kovalla tohinalla. Tarkoitus oli poistaa työluvan edellytyksenä ollut TE-keskuksen harkinta työvoiman tarpeesta. Nyt ääni kellossa on muuttunut ja talouden heikentyminen on hidastanut uudistusta.

Hallituksen maahanmuuttopoliittinen ministerityöryhmä käsitteli asiaa joulukuussa ja päätyi säilyttämään työvoiman saatavuusharkinnan poistamisen esityksessä.

Työttömyyden lisääntyessä lakiesitys herättäisi eduskunnassa melkoisen kalabaliikin, minkä vuoksi virkamiehet laitettiin etsimään keinoja, joilla vastaanotto saataisiin suopeammaksi.

Asiaa on valmisteltu työryhmässä, jossa myös työmarkkinakeskusjärjestöt olivat aluksi hyväksymässä saatavuusharkinnan poistamisen. Työryhmän viimeinen kokous oli kaksi viikkoa sitten.

- Jätin pöytäkirjamerkinnän, jossa vaadin tarveharkinnan poiston ja työlupamenettelyn nopeuttamisen toimeenpanon lykkäämistä parilla vuodella, työryhmässä mukana ollut STTK:n talouspoliittinen asiantuntija Ralf Sund toteaa.

Myös muut työntekijäkeskusjärjestöt ovat kallistuneet samoille linjoille.

Sund kertoo perustelleensa toimeenpanon lykkäämistä taloustaantumalla ja sillä, ettei työsuhteiden ennakko- tai jälkivalvonta ole kunnossa.

- Kansantalous ei nyt vaarannu, vaikka jonkin verran ulkomaalaista työvoimaa jää palkkaamatta, hän toteaa.

Lähde

Ei kommentteja: