Maahanmuuttoviraston johtaja ehdottaa huijareiden paljastamista kielitestillä
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo näkee Suomessa tarvetta lisätä etenkin Somaliasta tulevien turvapaikanhakijoiden kielitestausta. Testillä selvitettäisiin heidän todellinen kotipaikkansa.
Tämän hetkisen käytännön mukaan Etelä- ja Keski-Somaliaan ei palauteta Suomesta turvapaikanhakijoita, vaan sieltä kotoisin oleville myönnetään vähintään oleskelulupa suojelun tarpeen perusteella alueen levottomuuden ja aseellisten selkkausten vuoksi.
Suhteellisesti rauhallisemmilta alueilta Somalian pohjoisosista, erityisesti Somalimaasta tuleville sen sijaan ei pääsääntöisesti myönnetä oleskelulupaa ilman todistettavaa toimeentuloa.
Esiin on noussut tarve selvittää lähtöpaikka aiempaa paremmin, sillä yhä useammin myös rauhallisemmilta alueilta tulevat hakijat kertovat tulevansa erittäin levottomasta Mogadishusta tai muualta Etelä- tai Keski-Somaliasta.
Oikean kotipaikan selvittäminen on lähes poikkeuksetta vaikeaa, sillä useimmilla ei ole mukanaan minkäänlaisia henkilöllisyyspapereita.
Ruotsissa kehittynyt kielitestaus
- Poliisin kanssa on ollut tietyllä tapaa puhetta, että kielitestauksen lisäämistä voisi harkita. Itse olen tuonut esiin toiveen, että sitä käytettäisiin enemmänkin, Repo sanoo.
Suomessa ei ole omaa kielitestausjärjestelmää, mutta poliisi on joitain kertoja hyödyntänyt Ruotsin vastaavaa palvelua. Ruotsalainen yritys Skandinavisk Språkanalys AB tekee selvityksiä henkilöiden kielitaustasta niin Ruotsin poliisille kuin Ruotsin maahanmuuttovirastollekin. - Suomesta on käytetty tätä muutaman kerran ja saatu hyviä tuloksia. Kerrat ovat kuitenkin olleet yksittäistapauksia. Tietty ongelma on hinta, joka on tuhannen euron paikkeilla, Repo sanoo.
Somaliassa suuret kielierot
Kielitestaus on Somalian tapauksessa merkittävä apukeino todellisen kotipaikan selvittämiseen, sillä murteissa maan eri alueiden välillä on huomattavia eroja. Lähtökohta kuitenkin on, että jos turvapaikanhakijan kotipaikkaa ei ole syytä epäillä, uskotaan hänen kertomaansa.
Suomessa ei Revon mukaan ole toistaiseksi mietitty oman kielitestausjärjestelmän kehittämistä.
- Se vaatii aika laajan systeemin, sillä kieltä analysoi useampi henkilö. Ruotsissa se on tietysti helpompaa, koska maassa on laajempi maahanmuuttajapohja pidemmältä ajalta.
Viime vuonna 148 somalialaiselle myönnettiin oleskelulupa suojelutarpeen eli juuri kotiseudun yleisten väkivaltaisuuksien perusteella.
Päätöksiä annettiin yhteensä 321. Turvapaikkoja ei myönnetty yhtäkään, sillä esimerkiksi varsinaisia vainon perusteita ei katsottu löytyvän.
Tällä hetkellä Maahanmuuttovirasto käsittelee viime kesänä jätettyjä hakemuksia.
Loppuvuonna 2008 nopeasti lisääntyneitä hakemuksia ei ole vielä ehditty tutkia.
Lähde
18.2.09
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti