25.7.08

Iltalehti 25.7.2008

Venäläisdiplomaatti lahjoi suomalaispoliisia

Entisen poliisin epäiltiin luovuttaneen diplomaateille tietoja rikostietorekistereistä.

Poliisi sai sakkoja lahjusten ottamisesta Venäjän lähetystöltä
Lappeenrannan poliisissa työskennellyt mies sai venäläiseltä diplomaatilta useita pulloja viinaa sekä raja-asemalla käytetyn ohitusluvan, jollaisen käytön poliisin lääninjohto oli kieltänyt vuonna 2004.

Tapauksesta kertoo Etelä-Saimaan verkkolehti.

Lappeenrannan käräjäoikeus katsoi, että venäläiseltä saadut viinat ja ohituslupa ovat vaikuttaneet suomalaispoliisin toimintaan palvelusuhteessa. Tuomitun mielestä kyse ei ollut lahjuksista vaan tuliaisista.

Suojelupoliisi kiinnostui poliisin ja diplomaatin epävirallisista tapauksista kaksi vuotta sitten. Jutun esitutkinta käynnistyi viime kesänä. Poliisimies pidätettiin virastaan, josta hän sitten irtisanoutui omasta aloitteestaan.

Levittikö poliisi salaisia rikostietoja?

Tutkinnassa selvitettiin poliisin toimintaa yli kymmenen vuoden ajalta. Tutkitulla ajanjaksolla hän oli pitänyt yhteyttä kolmeen Venäjän lähetystön konsulaattiosastolla toimineeseen diplomaattiin.

Tapaamisia edeltävinä päivinä tuomittu oli hakenut poliisin rikostietorekistereistä tietoja muun muassa ihmiskaupasta ja törkeistä huumausainerikoksista. Nämä tiedot eivät liittyneet poliisin työtehtäviin. Poliisi selitti toimintansa halulla harjoitella rekisterin käyttämistä.

Helsingissä toimiva konsulaattiosaston diplomaatti oli soitellut poliisin kännykkään lähinnä yleisöpuhelimista, harvoin virkakännykästään. Esitutkinnassa yritettiin selvittää, oliko soittojen tarkoitus saada tietoja, joita poliisi oli etsinyt rikostietorekistereistä. Kuulusteluissa poliisi kiisti tällaisen yhteyden.

Lähde

Ei kommentteja: