17.7.08

Helsingin Sanomat 17.7.2008

Kaksikolle vankeutta kolmen miljoonan tupakan salakuljetuksesta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kaksi miestä ehdottomaan vankeuteen yli kolmen miljoonan savukkeen salakuljettamisesta. Lasti tuli laivakontissa Venäjältä Helsingin Länsisatamaan toukokuussa 2006.

Tullille oli kerrottu, että kontissa oli lasikuituverkkorullia. Niiden sisällä oli yhteensä yli 16 000 kartonkia savukkeita, joista olisi pitänyt maksaa veroja lähes 650 000 euroa.

Vajaa viikko laivan saapumisen jälkeen Vladimir Rajapu, 49, oli purkamassa rullia sisältäneitä pahvilaatikoita Vantaan Nikinmäessä olevaan varastoon, kun tullin väki tuli paikalle. Käräjäoikeus tuomitsi hänet kahden vuoden ja kuukauden vankeuteen törkeästä veropetoksesta.

Käräjäoikeuden mukaan Rajapu toimi yksissä tuumin Pavel Bagirovin, 56, kanssa. Hän sai samasta rikoksesta puolitoista vuotta ehdotonta vankeutta. Tuomiota kevensi hänen Helsingin hovioikeudesta saamansa ehdoton vankeustuomio toisesta tupakkajutusta.

Miehet sanoivat käräjäoikeudessa, etteivät tienneet lasikuiturullien sisällä olevista savukkeista. Heidän mukaansa rullat kuuluivat Bagirovin tuttavalle, jolle miehet olivat järjestäneet rakennusmateriaalin varastotilaa.

Oikeus ei uskonut miehiä. Sen mukaan kaksikolla oli merkittävä rooli maahantuonnissa. Oikeus piti todennäköisenä, että siihen oli osallistunut muitakin.

Bagirovin toinen tupakan salakuljetusjuttu toi hovioikeudesta pari viikkoa sitten vuoden ja neljän kuukauden ehdottomat tuomiot hänelle ja kolmelle muulle miehelle. Lisäksi nainen sai sakot ostettuaan kartonkitolkulla pimeää tupakkaa.

Nelikko oli tuonut yli 5 700 kartonkia tupakkaa rekkaan rakennetussa kätkössä kahdessa erässä viime vuoden lopulla.

Lähde

Ei kommentteja: