18.7.08

Helsingin Sanomat 18.7.2008

Virhediagnooseja tehnyt patologi laiminlöi tutkimuksia jo 1980-luvulla

Joukon virhediagnooseja Suomessa ja Irlannissa tehnyttä patologia syytettiin laiminlyönneistä jo 1980-luvulla. Lahtelainen lääkärikeskus Hemo purki vuonna 1989 suomalaispatologi Antoine Geagean yhtiön kanssa tekemänsä sopimuksen, koska Geagea oli antanut lausuntoja irtosolunäytteistä niitä tutkimatta. Poliisi ei löytänyt osasta näytteitä lainkaan patologin sormenjälkiä.

Geagea sai lehtitietojen mukaan laiminlyönneistään huomautuksen vuonna 1992. Virheellisistä rintasyöpädiagnooseista Seinäjoen seudulla hän sai huomautukset vuosina 2004 ja 2006.

HS:n tietojen mukaan Geagean perheyhtiö Cancenter on aiheuttanut epäselvyyksiä myös Iisalmella. Yritys tutki Iisalmen terveyskeskukselle ostopalveluna muun muassa irtosolunäytteitä muutama vuosi sitten.

"Meillä katsottiin, että on yhteistyön kannalta viisainta vaihtaa toimittajaa", sanoo johtava ylilääkäri Erkki Nissinen.

Hän ei kuitenkaan halua kertoa, millaisista ongelmista oli kyse.

Geagea on työskennellyt julkisissa suomalaissairaaloissa ainakin Helsingissä, Seinäjoella ja Lahdessa.

Irlannissa hiljattain valmistuneen selvityksen mukaan maassa työskennelleen Geagean virheet johtivat siihen, että useat potilaat saivat eri syöpien diagnoosinsa yli vuoden myöhässä.

Irlantilaislehtien mukaan selvitysryhmä kävi läpi 750 tapausta, jotka Geagea oli tutkinut Galwayn yliopistosairaalassa. Niistä 49:ssä oli epämääräisyyksiä.

Pahanlaatuisten rintasyöpätapausten tunnistamisessa Geagea teki selvityksen mukaan kuusi kertaa tavallista enemmän virheitä.

Apulaisjohtaja Tarja Holi Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksesta (Teo) ei halua vielä arvioida, johtaako irlantilaistutkimus laajaan selvitykseen myös Suomessa. Teo:ssa on jo vireillä valvonta-asia Geagean toiminnasta.

"Hänen toimintaansa on tutkittu Suomessa jo ennenkin aika paljon", Holi sanoo.

Hän ei myöskään ota kantaa, aikooko Teo peruuttaa Geagean ammatinharjoittamisoikeuden.

Lähde

Ei kommentteja: