16.7.08

Helsingin Sanomat 16.7.2008

Ulkomaalaisille opiskelijoille välitetään huumeita kirjeissä

Huumekoira Nipa tutkii Suvi Vienosen ja Niina Korpisen lajittelemaa postia Helsinki-Vantaan lentotullissa.

Suomessa opiskelevat ulkomaalaiset nuoret hankkivat kotimaistaan huumeita postin välityksellä. Tullin mukaan ulkomailta lähetetään opiskelija-asuntojen osoitteisiin kirjekuoria, jotka sisältävät pieniä määriä huumausaineita.

Helsinki-Vantaan lentotullin haaviin jää vuosittain kymmeniä tällaisia kirjeitä, mutta vastaanottajien todellista määrää ei tiedetä. Huumekirjeitä liikkuu eniten syys- ja kevätlukukauden alussa. Kirjeiden osoitteet jakautuvat ympäri Suomea.

"Ymmärtääkseni nämä ovat kavereiden lähettämiä tervehdyskirjeitä", arvioi lentotullin rikostorjunnan tutkinnanjohtaja Ari Juntheikki. Hän uskoo, että taustalla ei ole järjestäytynyttä rikollisuutta vaan nuorison ajattelemattomuutta.

Tyypillisesti kuoren sisällä on tervehdyskortti ja muutama käyttöannos kannabista. Kirjeet tulevat pääsääntöisesti Etelä-Euroopan maista, joissa huumeisiin suhtaudutaan eri tavalla kuin Suomessa.

"Tämä on kulttuurikysymys. He eivät ymmärrä, kuinka tiukka Suomen huumelainsäädäntö on", Juntheikki lisää.


Kirjeiden reittiä tutkitaan erityisesti Läntisen tullipiirin rikostorjuntayksikössä. Lähetyksistä yhä useampi on ollut matkalla Jyväskylän yliopiston ulkomaalaisille opiskelijoille, joten rikostorjuntayksikkö pyysi keväällä yliopistoa puuttumaan asiaan.

Yksikkö on kuitenkin vaitonainen tutkinnan edistymisestä, sillä samanaikaisesti seurataan muillekin kuin opiskelijoille meneviä huumelähetyksiä. Rikostorjunnan päällikkö Hannu Sinkkonen paljastaa vain sen, että kirjeisiin liittyviä kotietsintöjä on tehty tullipiirin alueella.

Jyväskylän yliopiston opintosihteeri Elina Isännäinen kertoo, että tullin yhteydenotto oli yllätys. Henkilökunta ei ole törmännyt huumeidenkäyttäjiin.


"Me emme pysty opiskelijoiden vapaa-aikaa seuraamaan, emmekä yritäkään. He ovat aikuisia ihmisiä."

Yliopistossa opiskelee tänä vuonna lähes 900 ulkomaalaista nuorta.

"Ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä kasvaa koko ajan ja samalla lieveilmiöt lisääntyvät", Isännäinen päättelee.

Nyt yliopisto aikoo tiedottaa paremmin Suomen lainsäädännöstä ulkomaalaisille opiskelijoille. Isännäinen patistaa opiskelijoita miettimään, mitä he aiheuttavat huumeidenkäytöllään kotimaansa maineelle.

"Vaihdossa opiskelijat edustavat maataan ja yliopistoaan."

Lähde

Ei kommentteja: