1.7.08

Helsingin Sanomat 1.7.2008 (3.)

Häirikkökaravaanarit häädettiin Porvoosta aamulla

Häiriköineet ulkomaalaiset karavaanarit on häädetty Porvoon Kokonniemen leirintäalueelta.

Viimeiset irlantilaiset matkailijat poistuivat leirintäalueelta tänään aamukymmeneltä. Osa seurueen jäsenistä lähti jo eilisiltana.

Irlantilaiset aikovat nyt poistua maasta, kertoo seurueeseen kuuluva irlantilainen Martin, joka ei halunnut koko nimeään julkisuuteen.

"Emme ole kokeneet missään tällaista rasismia", hän kommentoi.

Noin 30 henkilön suuruiselle, lapsiperheistä koostuvalle seurueelle ilmoitettiin tiistaina, että heidän pitää poistua keskiviikkona aamukahdeksaan mennessä.

Mitta tuli täyteen, kun karavaanarit kaatoivat maanantaina maahan noin 10 litraa dieselöljyä.

"Kun kysyimme, kuka öljyä kaatoi, kukaan ei heidän mielestään ollut tehnyt yhtään mitään", vastaanottopäällikkö Jaana Rönn hämmästelee.

Öljyn kaatamisen lisäksi karavaanarit aiheuttivat harmia roskaamalla ja sotkemalla.

Helsingin Sanomien haastattelemat leirintäyrittäjät uskovat, että Järvenpäässä riehunut englantilais-irlantilainen seurue on hajaantunut juhannuksen jälkeen eri puolille Etelä-Suomea.

Tilanne on kärjistynyt siihen pisteeseen, että Kokonniemen leirintäalueesta vastaava Lomaliitto on antanut kiertolaisille porttikiellon kaikille ketjun leirintäalueille.

Ketjuun kuuluu myös Tampereen Härmälän leirintäalue, jossa majoittuvien irlantilaisten poikien epäillään ammuskelleen lintuja.

"Tavalliset asiakkaat häipyvät ja leirintäalueiden laatu kärsii", Lomaliiton Leirintä Oy:n toimitusjohtaja Mika Mökkönen perustelee kieltoa.

"Esimerkiksi ravintolakin voi valita asiakkaansa. Jos on syytä epäillä, että järjestyssääntöjä ei noudateta, voidaan pääsy leirintäalueelle estää."

Ongelmatapaukset pyritään tunnistamaan henkilötietojen ja autojen rekisterinumeroiden perusteella.

Porvoossa leiriytyvä seurue on kiistänyt yhteytensä muihin kiertolaisiin, vastaanottopäällikkö Rönn kertoo.

Laskunsa ulkomaalaiset ovat maksaneet tunnollisesti.

"Rahaa niillä riittää, mutta ei minkäänlaisia käytöstapoja", Rönn toteaa.

Tampereen poliisi puolestaan selvittää Härmälässä majailevien irlantilaisten tekoja. Poliisi otti sunnuntaina kiinni 16- ja 17-vuotiaat nuorukaiset, jotka tappoivat ilmakiväärillä riikinkukon ja kolme kanaa Tampereen Sorsapuistossa. Lisäksi poikien autosta löytyi kolme kuollutta rusakkoa.

Samaan seurueeseen kuuluvaa miestä epäillään myös yrityksestä varastaa pienkaivinkone.

Poliisi tutkiikin mitä yhteyksiä karavaanareilla on toisiinsa ja Etelä-Suomea kiertäviin epämääräisiin kivi- ja asvalttimiehiin.

Porvoossa olleita karavaanareita on vastaanottopäällikkö Rönnin mukaan nähty kivitöissä ainakin Kehä III:n tuntumassa.

Ensimmäisestä majapaikastaan, Järvenpään Vanhankylänniemen leirintäalueelta häiriköt ovat jo poistuneet.

Lähde

Ei kommentteja: