22.7.08

Helsingin Sanomat 22.7.2008

Poliisi katkaisi taskuvarkauksien sarjan Helsingissä

Poliisi on onnistunut katkaisemaan taskuvarkauksien sarjan Helsingissä. Pitkin kesää jatkuneen varkausaallon aikana on ollut kiinni otettuna 24 taskuvarasta.

Pahimmillaan reilu viikko sitten rikosilmoituksia tuli lähes kaksikymmentä yhden päivän aikana. Tällä viikolla niitä on tullut Helsingin poliisille "enää" kahdesta viiteen päivässä.

Poliisi toivoo varkaussarjan selkärangan nyt taittuneen.

"Viime viikonloppu oli jo hiljainen. Mutta ei pidä tehdä hätäisiä johtopäätöksiä. Jos viikonkin jatkuu näin, voidaan ehkä hengähtää", rikos­komisario Kari Niinimäki sanoo.


Jopa satojen suomalaisten ja ulkomaalaisten turistien arvellaan joutuneen omaisuusrikollisten uhreiksi. Varkaille on kelvannut vain käteinen. Jos lompakossa onkin ollut kortteja, ne on heitetty saman tien roskiin.

"Varkailla on korteista huonoja kokemuksia. He ovat huomanneet, että jonkun toisen henkilön korttia käyttäessä kiinni jäämisen riski suurenee",

tutkinnanjohtajana Helsingin ydinkeskustaa riivanneessa varkaussarjassa oleva Niinimäki sanoo.

Hänen mukaansa tämänkesäiset taskuvarkaudet ovat jatkoa parin kolmen vuoden ajan jatkuneelle kehitykselle.

"Taitaa olla nyt kolmas kesä peräkkäin. Niin että kyllä tätä voi jo ilmiönä pitää. Siihen ei monta varasta tarvita, kun saadaan jo buumi aikaiseksi", Niinimäki sanoo.

"Valitettavasti näyttää siltä, että törmäämme tähän tulevinakin vuosina."


Keskiviikkona Helsingissä oli vangittuna neljä taskuvarkaudesta epäiltyä. Heidänkään tuomionsa eivät Niinimäen mukaan tule olemaan "kummoisia".

"Tekijät pikahaastetaan ja tapaukset käsitellään varkauksina. Kun istuntopäivä tulee, heidän ei tarvitse olla paikalla. Pidätys on muutaman päivän mittainen. Jos ei asiaa kerralla ymmärrä, toisella kerralla tehdään kevyt vangitseminen", Niinimäki totesi. "Heidän tulonsa ovat aika vaatimattomat. Kuitenkin heidän pitää elää, asua, liikkua ja syödä. Jokainen päivä, kun he ovat pidätettyinä, on tienesteistä pois."


Taskuvarkauksien kaltaisia pikkurikoksia ei tutkita maanlaajuisesti, päinvastoin kuin esimerkiksi väärennöksiä. Siksi poliisilla ei ole tarkkaa tietoa taskuvarkaiden liikkeistä. Niinimäki arvelee heidän kuitenkin kiertävän Eurooppaa.

"Tässä niin kutsutussa ammatissaan he ovat hyvin taitavia. He tietävät hyvin, että kun varkauksista tulee buumi, kiinni jäämisen riski kasvaa. Siksi he ovat kahdesta kolmeen viikkoa yhdessä paikassa ja vaihtavat sitten paikkakuntaa tai maata."

Liikkuminen varkaana Euroopan unionissa on helppoa, kun rajoilla ei enää rekisteröidytä. Vain vakavaan rikokseen syyllistyneen EU-kansalaisen voi heittää maasta. Rikoksen nimikkeen pitää alkaa törkeä-sanalla, mitä varkaus ei ole.

Lähde

Ei kommentteja: