1.7.08

Helsingin Sanomat 1.7.2008

Helsingistä tarjotaan taksikyytejä Pietariin alle 40 eurolla

Rajavartiosto on alkanut sakottaa luvattomia venäläistakseja.

Venäläisyrittäjät tarjoavat Helsingin ja Pietarin välistä matkaa alle 40 eurolla ovelta ovelle. Kyyti tilataan puhelimitse Pietarista.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa.

Tutkinnanjohtaja Esa Korpi Kaakkois-Suomen rajavartiostosta arvioi, että luvattomia taksimatkoja on viikossa noin 500. Mukana on sekä Venäjällä taksiliikennettä harjoittavia useiden autojen yrityksiä että yksittäisiä kuljettajia.

Sakkoja on keväästä lähtien kirjoitettu useille kymmenille venäläisille kuljettajille.

"Toimintaa markkinoidaan radiossa, ja autoissa voi olla taksamittarit ja hinnasto", Korpi sanoo.

Hänen mukaansa taksiyrittäjien mainoksia on ollut myös Suomessa suomalais-venäläisessä Sputnik-radiossa.

Kyytejä tilaavat pääosassa venäläiset matkaajat.

Koska Suomen ja Venäjän välillä ei ole taksikyyteihin liittyvää valtiosopimusta, venäläisten taksikyyteihin sovelletaan Suomessa Suomen lakia, joka edellyttää taksilupaa.

Laki ei koske palveluja, joissa matka on vain osa kokonaisuudesta, joten lakia on saatettu kiertää erittelemällä lasku erilaisiksi palveluiksi.

Korven mukaan kyse on osittain myös kulttuurieroista. "Venäjällä taksiyrittäminen ei ole yhtä säännösteltyä kuin Suomessa. Pietarissa on myös tapana pysäyttää auto ja kysyä kyytiä maksua vastaan", Korpi sanoo.

"Liftaaminen ja kimppakyyti on yhä sallittua. Sakottamisen edellytyksenä on toiminnan ammattimaisuus." Sakon saa kuljettaja.

Varakonsuli Heikki Heikkinen Suomen Pietarin konsulaatista arvelee, että laittomat taksiyrittäjät toimivat tavallisilla turistiviisumeilla.

Asia on ongelmallinen, sillä viisumin todellista käyttötarkoitusta on hankala etukäteen selvittää. Ainoastaan jos joku jää kiinni laittomasta taksiyrittämisestä, häneltä voidaan evätä viisumi.

"Asia on sen verran uusi, että sillä perusteella ei vielä toistaiseksi ole keltään voitu evätä viisumia", Heikkinen sanoo.

Lähde

Ei kommentteja: