Ministeri Thors epäilee: Suomessa kunniamurhia viranomaisten huomaamatta
Viranomaisten mukaan Suomessa ei vielä ole tapahtunut kunniamurhia. Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mukaan kunniaväkivaltaan perehtyneillä järjestöillä on omat epäilyksensä.
- Olen kuullut sellaistakin, että Suomessa kunniamurhia on saattanut olla ilman, että ne ovat tulleet viranomaisten tietoon. Tärkeää on, että asiasta keskustellaan, jotta tutkintaviranomaiset pystyvät varmuudella hallitsemaan kunniamurhien piirteitä, Astrid Thors sanoo.
Esimerkiksi Ruotsissa helmikuussa tapahtunutta 16-vuotiaan tytön parvekkeelta putoamista on epäilty kunniamurhaksi.
Uskonnosta ja kulttuurista johtuva kunniaväkivalta on Astrid Thorsin mukaan Suomessa muita maita pienempi mutta todellinen ongelma. Kunniaväkivallan kitkemisessä Thors pitää hyvinä toimenpiteitä, joita eri järjestöt kuten Mannerheimin Lastensuojeluliitto jo harjoittavat: keskusteluyhteyden luominen väkivaltatapausten eri osapuoliin, ennalta ehkäisevä valistus ja auttavat puhelimet.
Opettajat ja nuorisotyönohjaajat ovat auttajina avainasemassa.
- Kyse on aivan perusasioista. Toimivien kontaktien ulkopuolella maahanmuuttajaperheiden riippuvuus omasta yhteisöstä korostuu, jolloin riskinä ovat jopa äärimmäiset teot.
Henkistä kunniaväkivaltaa kristillisissäkin liikkeissä
Astrid Thors muistuttaa, että kunniaväkivalta ei ole minkään yksittäisen uskonnon tai kulttuurin piirre vaan sitä harjoitetaan eritasoisesti hyvin monenlaisissa ryhmissä. Thorsin mukaan tarkkaan ajateltuna kunniaväkivaltaa ilmenee kotoisen kristillisyytemmekin piirissä.
- Jos esimerkiksi vanhoillislestadiolainen nuori ei ole totellut uskonnollisia sääntöjä ja hänen perheensä painostaa häntä sillä perusteella, että hänen käyttäytymisestään on koitunut häpeää suvulle, kyse on henkisestä kunniaväkivallasta.
Thors linjaa, että kaikenlainen yksilön tarkka valvonta ja rankaiseminen, mikä on yleistä erilaisissa fundamentalistisissa ryhmissä, on eräänlaista kunniaväkivaltaa. Kunniaväkivallan erityispiirre on asiantuntijoiden mukaan siinä, että sillä viestitään omia arvoja yhteisön muille jäsenille ja myös ulkopuolisille.
Keskusteltaessa kunniaväkivallasta on Astrid Thorsin mielestä hyvä muistaa, että Suomella on itselläänkin pitkät ja synkät fyysisen väkivallan perinteet.
- Joka viides nainen on kokenut fyysistä väkivaltaa parisuhteessaan. On surullista, jos maahanmuuttajat oppivat huonoille tavoille Suomessa.
Lähde
14.3.08
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti