4.3.08

Helsingin Sanomat 4.3.2008

Liikemies kiistää väärien hiv-todistusten tehtailun

Lappeenranta. Venäläissyntyinen liikemies kiisti tiistaina Lappeenrannan käräjäoikeudessa osallisuutensa hiv-todistusten väärentämiseen viisumiasiakkaille. Vuonna 1960 syntynyttä miestä on syyttäjän mukaan syytä epäillä 78 väärennyksen toimittamisesta Venäjän viranomaisille.

Liikemiehelle esitetään rangaistusta väärennyksen lisäksi myös kirjanpitorikoksesta ja vakuutusliikkeen luvattomasta harjoittamisesta. Syytetty kiisti myös nämä syytteet.

Syyttäjä Markku Ahonen vaatii liikemiehelle teoista kahdeksan kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta, sakkoja sekä määräämistä liiketoimintakieltoon.

Syytteen mukaan liikemiehen omistaman matkailualan yrityksen Visabusiness Oy:n toimistosta on lähtenyt eteenpäin hiv-todistuksia, joilla ei ole mitään tekemistä aitojen todistusten kanssa. Väärennetyissä testitodistuksissa mm. testilaboratorioiden nimet ovat tekaistuja ja todistukset allekirjoittaneiden lääkärien nimet sekä asiakirjaleimat väärennettyjä.

Osa viisumia hakeneista asiakkaista ei tiennyt, että heistä oli toimitettu hiv-todistus viisumianomuksen yhteydessä Venäjän konsulaattiin. Syyttäjän mielestä väärennyksistä on mitä ilmeisimmin saatu taloudellista hyötyä, mutta eniten hallaa se on tuottanut Venäjän viranomaisille, joita on harhautettu väärillä asiakirjoilla.

Visabusiness on myös välittänyt pakollisia liikennevakuutuksia Venäjälle omalla autolla matkustaville. Toiminta ei ollut laillista, sillä yritys ei ollut merkittynä vakuutusedustajarekisteriin. Syyttäjän mukaan laittomia liikennevakuutuksia oli tehtailtu yli 30 000 euron arvosta. Syytetty itse myönsi kaupanneensa vakuutuksia Suomessa vain 40-50 eurolla.

Yrityksen kirjanpito oli laiminlyöty kahdella tilikaudella vuosina 2004-2006. Tilit saatiin järjestykseen vasta viime vuonna, kun asian rikostutkinta oli jo käynnissä, huomautti syyttäjä.

Oikeudenkäyntiä hiv-todistusten väärentämisestä ryhdytään piakkoin käymään myös Imatralla. Sikäläinen matkatoimisto ajautui konkurssiin vuonna 2005. Väärennysten jäljille päästiin, kun Kaakkois-Suomen verovirasto havaitsi epäselvyyksiä yrityksen kirjanpitoon liitetyissä tositteissa.

Lähde

Ei kommentteja: