4.3.08

Ilta-Sanomat 4.3.2008

Yrittäjäpariskunta riisti kymmentä kiinalaista

Savonlinnalaisen kiinalaisravintolan omistajapariskuntaa epäillään työntekijöidensa lainvastaisesta kohtelusta ja kiskonnasta.

Epäiltyjä rikoksia on tutkittu vuosilta 1997 - 2006.

Esitutkinnan mukaan on syytä epäillä, että työntekijöille, kymmenelle kiinalaiselle, maksettu palkka on ollut työehtosopimuksen edellyttämää minimipalkkaa alhaisempi, työnantaja ei ole kirjannut tehtyjä työtunteja eikä pitänyt työaikakirjanpitoa eivätkä työntekijät ole saaneet vuosilomalain mukaista täysimääräistä lomaa tai korvausta pitämättömistä lomista. Myös työterveydenhuoltosopimus oli laiminlyöty.

Poliisin mukaan on syytä epäillä, että kohteluun on vaikuttanut asianomistajien kielitaidottomuus ja tietämättömyys suomalaisesta lainsäädännöstä.

Asian tutkinta käynnistyi alkusyksystä 2006. Esitutkinta perustui muun muassa Kaakkois-Suomen työsuojelupiiriin ravintolassa tekemään työsuojelutarkastukseen, jossa havaittiin merkittäviä työsuojelullisia puutteita ja laiminlyöntejä.

Molemmat epäillyt olivat tutkinnan alkuvaiheessa pidätettyinä ja toinen myös muutaman päivän ajan vangittuna. Lakisääteisten työantajan velvollisuuksiensa laiminlyömisellä heidän epäillään saaneen taloudellista hyötyä lähes 650 000 euron arvosta tutkinnassa olleelta kymmenvuotisjaksolta.

Asia on siirtynyt syyteharkintaan.

Lähde

Ei kommentteja: