19.3.08

Iltalehti 19.3.2008

Rajavartiolaitos: Kymmeniä nigerialaisia luvatta Suomessa

Rajavartiolaitos kertoo paljastaneensa ryhmän, jota epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä.

Suomessa oleskeluluvalla olevien nigerialaismiesten ja heidän Nigeriassa toimivien kumppaneidensa epäillään järjestäneen ja yrittäneen järjestää vuosina 2005-2008 useita kymmeniä nigerialaisia laittomasti Suomeen ja muualle Pohjoismaihin. Tämä tehtiin väärinkäyttämällä viisumi- ja oleskelulupahakemuksia.

Jutussa on vangittu kolme nigerialaismiestä Vantaan käräjäoikeudessa.

- Heidät vangittiin todennäköisin syin epäiltyinä törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä ja törkeästä väärennyksestä, sanoo tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Marko Jokela Helsingin rajatarkastusosaston rikostutkintayksiköstä.

Ryhmän epäillään aloittaneen maahantulon järjestämisen viisumiprosessin hyväksikäytöllä. Tämän hankaloiduttua ryhmän epäillään siirtyneen käyttämään laittoman maahantulon järjestämiseksi myös oppilaitosten oppilashakua ja hyväksytyille opiskelijoille myönnettyjä opiskelija-oleskelulupia.

Kutsuja Suomesta

Ryhmän epäillään järjestäneen, Suomen kansalaisia kutsujina käyttäen, nigerialaisille viisumikutsuja. Niiden perusteella Suomen edustusto Nigeriassa Abujassa on myöntänyt nigerialaisille viisumeja pääasiassa lyhytaikaista Suomessa vierailua varten.

Ryhmän jäsenet ovat Rajavartiolaitoksen mukaan vastaanottaneet laittomasti maahan järjestetyt nigerialaiset. Sen lisäksi ryhmän jäsenet ovat opastaneet saapuneita hakemaan turvapaikkaa Suomesta uutta henkilöllisyyttä käyttäen.

Oppilaitosten opiskelijahakuun liittyen ryhmän epäillään laatineen valheellisiin ja väärennettyihin todistuksiin perustuen satoja hakemuksia kymmeniin oppilaitoksiin eri puolilla Suomea.

Näin saatuihin opiskelupaikkoihin epäillään myönnetyn useita oleskelulupia. Luvilla on saavuttu Suomeen, mutta usein oppilaitoksiin on jätetty menemättä.

Esitutkinnan etsinnöissä löydettiin runsaasti erilaista laittoman maahantulon järjestämisessä käytetyksi epäiltyä aineistoa: nigerialaisia leima-aihioita, liuottimia, erilaisia todistuksia, tulostimia, skannereita ja kopiokoneita sekä ohjelmistoja hakemusten ja todistusten laadintaan.

Esitutkinnassa on selvitetty ryhmän jättäneen hakemuksia myös käynnissä olevaan kevään oppilaitosten opiskelijahakuun. Syyteharkinnan jutussa tekee Itä-Uudenmaan syyttäjävirasto, ja määräaika syytteennostolle on 24. heinäkuuta.

Lähde

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Miehen+ohimolle+painettiin+pistooli+malmilaisravintolassa/1135235043130