Turku ei halua maksaa suosituksi käyneestä opetuksesta yksin
Maahanmuuttajien suomen kielen opetus katkolle ensi vuoden alussa
Turun kaupunki on lopettamassa maahanmuuttajille suunnatun Turun iltalukion avoimen suomen kielen opetuksen. Non stop-periaatteella toimivalla kurssilla on vuosittain ollut noin 250 opiskelijaa. Syksyn 2007 aikana on ollut mukana 97 opiskelijaa ja jonottavien uusien opiskelijoiden määrä on noussut nyt 40:een.
Opiskelijat ovat lähettäneet kaupungille allekirjoittamansa avoimen kirjeen, jossa he vaativat opiskelun jatkumista.
- Olemme oppineet lyhyessä ajassa paljon sekä kieltä että kulttuuria. Tämä on ollut hyvin tehokasta opetusta, jatkokurssilla opiskeleva Ashna Jabar vetoaa päättäjiin.
- On suuri vääryys, jos kaupunki ei anna enää määrärahoja opetukseen. Opiskelijat ovat olleet erittäin aktiivisia ja motivoituneita. Koska opetus perustuu vapaaehtoisuuteen ja sääntöihin, on oltu valmiita sitoutumaan, opettaja Maarika Alsi kertoo.
Innostavaa ja opiskelijalähtöistä
Kohderyhmänä ovat olleet Turussa kirjoilla olevat 16-vuotta täyttäneet työttömät työnhakijat, kotiäidit, alle 17-vuotiaat nuoret ja koto-toimenpiteitä odottavat henkilöt. Opinnoissaan menestyneille opiskelijoille on annettu mahdollisuus toimia työharjoittelussa avoimessa suomen kielen opetuksessa seuraavana lukuvuonna.
- Olemme olleet tutustumiskäynneillä museoissa, konsertissa ja teatterissa sekä leiponeet ja kokanneet. Kulttuurikäynnit olen liittänyt osaksi opetusta niin, että jatkokurssilaiset kirjoittavat kaikesta näkemästään, kokemastaan ja kuulemastaan muistiinpanoja, joiden avulla he kirjoittavat aina kerran viikossa aineen, Alsi kertoo.
Opetus on saanut tukea myös muilta tahoilta.
- Olen seurannut sivusta opetusta ja huomannut, että se on opetusmetodiltaan ja pedagogiikaltaan hyvin innostavaa ja opiskelijalähtöistä. Se eroa selvästi muusta maahanmuuttajakoulutuksesta, yhteistyökumppanina toimivan Kansainvälisen kohtauspaikan toiminnanjohtaja Kirsi Linnamäki kommentoi.
Kaupunki siirtää vastuuta valtiolle
Kaiken taustalla on se, että talouttaan kiristävä Turku on etsimässä maksumiehiä ja vastuunkantajia opetukselle, jonka tarve kasvaa koko ajan. Turku on joutunut maksamaan myös naapurikunnista tulevien opiskelun.
Laissa kunnille on sälytetty kotouttamisvastuu, johon oleellisena osana liittyy kielen opetus. Turun kaupunginjohtajan avustaja Antti Kirkkola on toista mieltä.
- Ei ole kunnan vaan valtion tehtävä huolehtia aikuisen maahanmuuttajaväestön kielen opetuksesta, Kirkkola perustelee.
Hän kuitenkin myöntää, että opetuksen järjestämiselle on tarvetta.
- Tämä on erittäin polttava asia, koska kotouttamisen kannalta kielenopetus on erittäin tärkeä asia. On äärettömän suuri harmi opiskelijoiden kannalta, että kaupungin taholta heille on annettu sellainen kuva, että opiskelu jatkuisi myös keväällä.
Kirkkolan mukaan syynä katkoon on se, että nykyisin hajallaan ollut, valtion, kaupungin ja kansanopistojen järjestämä suomen kielen opetus halutaan nyt keskittää saman projektin alle.
- Suomi-projektia kantavan hankkeen rahoituksen hakuaika päättyy helmikuussa. Hanke on TE-keskuksen, työvoimatoimiston ja Turun kaupungin yhteinen.
Opetuksen jatko on epävarmaa
Opiskelijoilla on nyt edessään pitkä katkos opinnoissa, vaikka myönteinen rahoituspäätös tulisikin nopeasti.
- Tarkoitus on, että suomen kielen opetus voisi käynnistyä uudelleen alkukeväästä, Antti Kirkkola toteaa.
Järjestelyihin liittyy kuitenkin se ongelma, että projekti ei luo pysyvää kieltenopetusjärjestelmää vaan se olisi väliaikainen.
Lähde
20.12.07
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti