21.12.07

Iltalehti 21.12.2007

Kahden veljeksen syyte nurin Mäntsälän tanssilavasurmassa

Tuusulan käräjäoikeus hylkäsi kahden veljeksen murhasyytteen Mäntsälän tanssilavaan kytkeytyvässä surmajutussa.

Kolmas veli passitettiin mielentilatutkimukseen. Hän ampui helsinkiläismiestä viidesti viime juhannuksena Suurlavan sisäänkäynnillä. Syyttäjän mielestä teko oli suunnitelmallinen ja uhrin henkeä oli uhattu jo aiemmin, koska yksi veljeksistä oli ilmoittanut uhrille, että hänet tapettaisiin romanisukujen vanhan riidan takia.

Helsinkiläisen ja veljesten sukujen välit olivat vihamieliset. Uhrin suvun jäsen surmasi veljesten sukulaisen vuonna 1965.

Oikeus ei kuitenkaan löytänyt näyttöä siitä, että veljet olisivat auttaneet ampujaa. Kysymyksessä näytti olleen normaali nuorten seurustelu- ja huvittelumatka, johon vaikuttivat tanssilavan vetovoimaiset esiintyjät.

Tapahtumahetkellä Mäntsälän suurlavalle odotettiin esiintyjiksi Mattia ja Teppoa.

Kina syntyi lähtijästä

Oikeuden mielestä jäi näyttämättä, että syytetyt olisivat yhdessä päättäneet tappaa toisen romanisuvun jäsenen ja tehneet sopimuksen sekä suunnitelman verityön toteuttamiseksi.

Vanhan veriteon takia suvut noudattivat väistämiskäytäntöä. Uhrille ja syytetyille syntyi tanssilavan portilla kinaa siitä, kuka lähtee ja kuka saa jäädä. Uhrille esitettiin useita vaatimuksia poistua. Suukopu johti siihen, että uhrille annettiin viisi minuutti aikaa poistua. Yksi veljeksistä kuitenkin ampui ennen määräajan päättymistä.

Parikymppinen syytetty ampui uhria kahden kolmen metrin päästä jalkoihin. Ainakin kaksi laukauksista osui, kun 18-vuotias mies oli kumarassa tai jo kaatumassa maahan. Oikeuden mielestä kahden vanhemman veljen mahdollinen seisominen ampujan lähellä tapahtumahetkellä ei ollut osoitus osallisuudesta tekoon edes avunantajana.

Käräjäoikeus ratkaisee mielentilatutkimuksen jälkeen, mihin rikokseen ampuja syyllistyi.

Lähde

Ei kommentteja: