20.12.07

Iltalehti 20.12.2007

Köyhän perheen joulu

Joulun lahjakauppa käy kiivaana. Kopra-Ojwangin perheen jouluostokset jäävät kuitenkin suomalaisen mittapuun mukaan melko vaatimattomiksi.

Suomalaisen kuluttajan joululahjahankintoihin kuluu tänä jouluna Nordean tutkimuksen mukaan keskimäärin 320 euroa.

Armi , Noora ja Ronja hankkivat kaikki lahjansa 80 eurolla. Osa lahjoista on pieniä ostoksia, osan he ovat ommelleet, leiponeet ja askarrelleet itse. Kyse ei ole valveutuneen ekoperheen joulunvalmistelusta, vaan yksinhuoltajaperheen pakollisesta penninvenytyksestä.

Ovikranssin kulkunen kilahtaa, kun Armi Kopra-Ojwang avaa oven. Olohuoneesta kuuluu kiivasta sananvaihtoa, kun Armin tyttäret, seitsemänvuotias Ronja ja kuusivuotias Noora, vertailevat askartelemiaan joululahjoja.

Tytöt ovat innostuneet huovuttamisesta. Noora pujottaa valmistamaansa sydämenmuotoiseen joulukoristeeseen kulkusta.

- Tein mummolle jo ovikranssin. Tämän laitan vaikka joulukuuseen, Noora tuumailee.

Viime jouluna Ronja ei omien sanojensa mukaan ehtinyt kirjoittaa ollenkaan pukille. Nyt kirje on kuitenkin lähetetty Korvatunturille.

- Toivoin vain vähän muoti-Bratzejä, Ronja sanoo.

Myös Nooran salainen joululahjakirje on lähtenyt joulupukille.

- Laitoin sen eilen illalla ikkunan väliin ja aamulla se oli hävinnyt, Noora kertoo.

500 euroa käyttörahaa kuukaudessa

Armi on 26-vuotias helsinkiläinen opiskelija. Hän on eronnut ja asuu lasten kanssa yksin. Tyttöjen isä asuu Lontoossa. Armi valmistuu pian sairaanhoitajaksi. Tänä syksynä hän on opiskellut ja lähtenyt palkattomaan työharjoitteluun helsinkiläisen sairaalan leikkaussaliin joka aamu kello 5.20. Matka töihin kulkee Nooran tarhan kautta. Omatoiminen ekaluokkalainen Ronja lähtee kouluun yksin.

Kopra-Ojwangin perheen talous on jatkuvasti tiukoilla: vuokran jälkeen käyttörahaa jää kuukaudessa noin 500 euroa. Perhe on ruokittava noin 60-100 eurolla.

Armi kertoo seuraavansa tarkasti kauppojen tarjousmainontaa. Muutaman euron säästö tarkoittaa Kopra-Ojwangin perheessä monen päivän maitotölkkejä. Säästötoimista huolimatta rahat loppuvat yleensä viikkoa ennen opintotuen maksupäivää.

- Vaikka pyrin käymään tarjousten perässä kauppakeskusten suurissa marketeissa kerran viikossa, enkä osta kalliista lähikaupasta muuta kuin maitoa, olemme usein joutuneet syömään mitä kaapista löytyy -tyyppisesti kaurapuuroa tai pelkkää makaronia ketsupilla.

Armi kertoo tekevänsä osan lasten lasten villasukista ja lapasista itse, ja myös muodikas tuunaaminen ja rikkinäisten vaatteiden korjailu ovat arkipäivää. Osan tyttöjen vaatteista hän saa ystäväperheen vanhemmilta lapsilta.

- Vaatteita ostan ensisijaisesti alesta, Tarjoustalosta ja kirpputoreilta. Esimerkiksi tämän koulun joulujuhlamekot tuli hankittua jo kesällä alennusmyynneistä, ne tosin ostettiin myös alkusyksyn valokuvausta varten, Armi tarkentaa.

Joulurauhan ja tunnelman lisäksi Armi ei toivo joululahjaksi mitään erityistä.

- Tai no, kampaaja ja kasvohoito tekisivät hyvää. Ja jos olisi aikaa ja rahaa, haluaisin itselleni jonkin oman harrastuksen, esimerkiksi bailatino-tanssin.

Lähde

Ei kommentteja: