18.12.07

Helsingin Sanomat 18.12.2007

Suomen viisumeilla yritetään keinotella Schengen-alueelle

Suomen viisumi on portti Schengeniin, ja siksi sitä yritetään hankkia myös tekosyillä. Hakija voi kertoa olevansa menossa esimerkiksi pääsykokeisiin, urheilukilpailuihin, tieteelliseen kokoukseen tai kulttuuritapahtumaan.

Haaga–Helian ammattikorkeakouluun haki syksyllä yli tuhat nigerialaista ja liki 500 nepalilaista. Paikkoja oli jaossa alle sata.

Suomen suurlähetystöt eivät myöntäneet nigerialaisille ja nepalilaisille viisumeita pääsykokeisiin, koska arvioivat, että valtaosa hakijoista tähtäsi laittomiin töihin muualle Eurooppaan.

Suomeen oli viime vuonna vaikeinta saada viisumi Nigeriasta. Hakemuksia tuli lähes 1 800. Niistä Suomen suurlähetystö hylkäsi tai totesi turhiksi kaksi kolmesta.

"Tänne [Suomeen tai matkan varrelle] häviää vuosittain kokonaisia urheilujoukkueita", ulkoasiainsihteeri Timo Täyrynen ulkoministeriöstä tiivistää perusteet tiukalle linjalle. Suomi noudattaa linjaa Nigeriassa samassa rintamassa muiden eurooppalaisten Schengen-maiden kanssa.

Muita vaikeita alueita olivat Pohjois-Afrikka ja Lähi-Itä sekä Vietnam. Romaniassa Suomen suurlähetystö hylkäsi paljon moldovalaisten hakemuksia. Venäjältä sen sijaan pääsi helposti Suomeen: yli puolesta miljoonasta hakemuksesta hylättiin vain joka sadas.

"Venäjällä ongelmia on hakijamääriin verrattuna erittäin vähän", perustelee ulkoministeriön passi- ja viisumiyksikön päällikkö Hilkka Nenonen.

Suomi on oppinut luottamaan siihen, että venäläiset käyttävät viisumia siihen mihin se on tarkoitettu. He tulevat käymään ja palaavat käynnin jälkeen takaisin kotimaahansa sen sijaan, että yrittäisivät jäädä maahan tai jatkaa Suomesta jonnekin muualle.

Toisin kuin esimerkiksi Nigeriassa Suomi sallii Venäjän-edustustojensa poiketa Schengen-maiden valtavirrasta: hakemuksia hylätään selvästi alle Schengenin keskiarvon.

Nigeriassa Suomi ja muut Schengen-maat käyttäytyvät epäluuloisesti. Varovaisuuteen on Nenosen ja Täyrysen mukaan syynsä. Nigerian-lähetystö saa jatkuvasti hakemuksia, joista on pääteltävissä, ettei hakija aio palata takaisin.

He korostavat, etteivät hakijat ole rikollisia vaan haluavat vain Nigeriasta tai sen naapurimaista muualle töihin.

"Nigerialaiset yrittävät Britanniaan, kiinalaiset Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Suomi on pelkkä välitavoite", Täyrynen hahmottelee laittoman muuton valtavirtoja.

Lähde

Ei kommentteja: