14.12.07

Turkulainen 12.12.2007

Uhkailua ja kahinointia
Vanhemmat huolissaan nuorten levottomuuden lisääntymisestä Varissuolla


Jengiä kulkee tuolla uhkailemassa. Sua voidaan nimitellä tai jopa hakata päätä seinään, kaksi 15- vuotiasta poikaa kertoo. Pojat sanovat, että nuorten käytös on muuttunut levottomaksi Varissuolla.

Vanhemmat ovat huolissaan siitä, mitä nuoret kertovat:

– Laskimme viiden perheen saldon ja huomasimme, että jokaisesta perheestä joku nuorista oli kokenut joko fyysistä väkivaltaa tai ainakin uhkailua, yksi äideistä kertoo.

Vanhemmat nostivat asian esille Asukkaan ääni - keskustelutilaisuudessa Turun Normaalikoululla viime viikolla. He kokivat kuitenkin, että paikalle tulleet päättäjät eivät ymmärtäneet, mistä he puhuivat.

– Huolemme yritettiin leimata rasismiksi, vaikka sitä tämä ei ole. Äänessä oli myös monikulttuuristen perheiden vanhempia. Vanhemmat sanovat nuorten puhuvan päivittäisistä väkivaltaisuuksista, nimittelyistä ja uhkailuista. He vaativat, että nuorten levottomuuteen puututaan nyt vakavasti.

– Nuorten kokema väkivaltaisuus on lisääntynyt parin viime vuoden aikana. Kuinka pitkälle tilanteen annetaan mennä? Tuntuu, että lähiön maineen nimissä asiaa kaunistellaan, äidit sanovat. Heidän mielestään Varissuolla käydään nyt läpi samantyyppistä kasvukipua kuin Ruotsin maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä on ollut.

Varissuo on Suomen monikulttuurisin lähiö. Lähiön asukkaista maahanmuuttajia on 32 prosenttia.

Turun Normaalikoulun johtava rehtori Veli-Matti Hakanen myöntää, että monikulttuurisuus tuo haasteita koulun arkeen.

– Meillä talossa on 38 eri kulttuuria. Se ei sinänsä suoraan aiheuta mitään ongelmia, mutta vaatii opettajilta paljon, hän toteaa.

Hän korostaa, että tilanne on kuitenkin hallinnassa. Koulussa ei ole levotonta.

– Kyse on yksittäistapauksista, mitään yleistä turvattomuuden lisääntymistä ei ole tapahtunut.

Hakanen sanoo, että koulu puuttuu nahisteluihin, kiusaamisiin ja uhkailuihin, jotka tapahtuvat kouluaikana. Vapaa-ajan nuorten kahinat kuuluvat poliisille.

Sen rehtori myöntää, että tukitoimet eivät ole pysyneet muutosten vauhdissa Varissuolla. Hän toivoo vanhempien tapaan, että alueelle ohjattaisiin lisäresursseja sosiaali- ja terveystoimeen.

– Varissuolla on nyt ihan kaupunginjohtajan (Mikko Pukkinen) sanomana kuultu, että maahanmuuttajien keskittymistä yhteen lähiöön ei voida estää. Näyttää siis siltä, että maahanmuuttajien osuus Varissuolla kasvaa edelleen. Keskeisin viestini päättäjille on, että lähiössä tarvitaan silloin myös sitä vastaavat resurssit.


PINNAN ALLA KYTEE

■ Varissuon aluepoliisi Timo Jauhiainen sanoo, että lähiöiden rikostilastoissa näkyy selvää kasvua vuodesta 2006 alkaen.

– On myös pinnan alla kytevää nuorten levottomuutta. Kun maahanmuuttajat keskitetään vain tietyille alueille, kotoutuminen epäonnistuu. Kun päiväkotiryhmässä on niin paljon maahanmuuttajia, ettei siellä opi suomea, koulussa tulee ongelmia, hän sanoo.

Poliisi on puuttunut asiaan jo vuosia sitten ja vaatinut kaupungin toimia.

– Nyt ollaan sitten jo korjaavan toiminnan tarpeessa, hän toteaa.

Lähde

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.radiomega.fi/?area=uutiset&iidee=5500000000008295

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1465644

http://i132.photobucket.com/albums/q30/31848028/somx.jpg?t=1197708280