4.12.07

Helsingin Sanomat 4.12.2007

Suomalaislääkäriä epäillään Irlannissa vääristä diagnooseista

HELSINKI/LONTOO. Suomessa kaksi huomautusta saaneen lääkärin epäillään tehneen lukuisia virheellisiä syöpädiagnooseja Irlannissa.

Suomalaislääkäri Antoine Geagea, 57, on viime päivinä noussut Irlannissa vellovan syöpäskandaalin keskushahmoksi. Hän on kuntoutustuella (aiemmin määräaikainen työkyvyttömyyseläke) virastaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Kätilöopiston sairaalasta.

Libanonissa syntynyt, mutta Suomessa vuosikymmeniä asunut Geagea työskenteli Irlannissa 2006–2007 ainakin kahdessa eri sairaalassa. Hänen tekemiään rintasyöpädiagnooseja tutkii Irlannissa nyt kaksi eri selvitysryhmää.

Geagea rekisteröitiin Irlannissa lääkäriksi syksyllä 2006. Irlantilaislehtien mukaan hän työskenteli Galwayn yliopistosairaalassa joulukuusta 2006 maaliskuuhun 2007.

Kuluvan vuoden heinä–elokuussa Geagea työskenteli Corkin yliopistollisessa sairaalassa seitsemän viikon ajan. Corkin sairaalasta kerrottiin, että hän erosi tehtävästään sairaalan johdon toivomuksesta.

Galwayn sairaalan syöpädiagnooseja tutkii nyt Irlannin terveydenhuollon laatua valvova viranomainen Hiqa.

Corkin yliopistollinen sairaala antoi Geagean diagnoosit riippumattoman lontoolaisen laboratorion tutkittaviksi.

Sairaalasta kerrottiin maanantaina, että tutkimukset ovat loppusuoralla ja selvityksen pitäisi valmistua lähiviikkoina. Irlantilaislehtien mukaan Geagea olisi tehnyt Corkissa seitsemän viikon aikana 166 syöpätutkimusta, joista peräti 15 olisi ollut virheellisiä tai epäselviä.

Sairaala kieltäytyi kommentoimasta lehtitietoja, koska selvitys ei ole valmis.

Geagean perheyritys Cancenter toimii yhä Helsingissä. Se on yksityinen laboratorio, joka tutkii ja analysoi sekä julkisten että yksityisten sairaaloiden syöpänäytteitä. Hus ei osta yrityksen palveluita.

Geagea on nyt palannut Helsinkiin ja jatkaa hallinnollisena patologina yrityksessään. Aiemmin hän oli yrityksen toimitusjohtaja, mutta nyt tehtävää hoitaa hänen vaimonsa.

Vuosina 2004 ja 2006 Geagea sai Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta (Teo) huomautukset virheellisistä diagnooseista. Toisessa tapauksessa rintasyöpään sairastunut nainen sai Geagealta terveen paperit.

"Toisessa tapauksessa hän tulkitsi näytteestä syövän. Kun potilaan rinta oli poistettu, kävi ilmi, ettei syöpää ollutkaan", ylilääkäri Ursula Vala Teosta sanoo.

Irlannin terveysviranomaiset ovat ottaneet Teoon yhteyttä.

"Odotamme tarkkaa tietoa siitä, mitä Irlannissa on tapahtunut. Se jää mietittäväksi, mitä ammatinharjoittamisoikeuksille tapahtuu Suomessa", Ursula Vala sanoo.

Antoine Geagea jäi toisen Teon huomautuksen aikoihin keväällä 2006 pois päätyöstään Kätilöopiston sairaalan laboratorion osastonlääkärin virasta. Hänen esimiehensä Huslabissa yllättyivät viime viikon lopulla, kun kuulivat työkyvyttömäksi arvioidun Geagean työskennelleen Irlannissa.

"Toukokuussa 2006 hänen työkykynsä oli laskenut siitä, kun hänet oli vuonna 2003 nimitetty virkaan", hallinnollinen osastonylilääkäri Lasse Lehtonen Huslabista sanoo.

Lehtosen mukaan suuren osan näytteistä katsoo kaksi patologia.

"Aina silloin tällöin tulee vastaan laatupoikkeamia. Jos niissä on ihmisten työkykyyn liittyviä ongelmia, niin niihin puututaan".

Lähde

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1462432

Anonyymi kirjoitti...

Jenkeissäkin on todettu, että malpractice tapaukset (hoitovirheet) on suurelta osin neekeri- ja mexikaano-alkuperäisten lääkärien ongelma, kun niillä on vaikea saada vastuuvakuutusta.

http://tinyurl.com/285fe9

Että silleen. Suuret säästöt taas huippuosaajasta!