29.8.07

YLE uutiset 29.8.2007

Oleskelulupien väärinkäytökset lisääntyneet

Opiskeluun myönnettyjen oleskelupien väärinkäytökset ja todistusten väärennökset oleskeluluvan saamiseksi ovat lisääntyneet selvästi tänä vuonna.

Poliisin tietoon on tullut lähes sata tapausta, joissa ulkomaalainen on saanut oleskeluluvan opiskelun perusteella, mutta onkin tullut tänne töihin.

- Suomessa on havaittu viime aikoina sellaista buumia, että tullaan opiskeluperusteisella oleskeluluvalla ja sitten aika nopeasti siirrytään työntekoon. Tapauksia on havaittu Helsingin alueella muutamia kymmeniä ja koko maassa arviolta alle sata, sanoo Helsingin ulkomaalaispoliisin maahanmuuttoyksikön päällikkö Kaj Wahlman.

Wahlmanin mukaan töihin opiskelun varjolla tulijat ovat kotoisin lähinnä joistakin Afrikan maista ja Lähi-idän tienoilta.

Tällä viikolla julkisuuteen nousi tapaus, jossa ghanalaisia nuoria syytetään opiskelutodistusten väärentämisestä laitonta maahantuloa varten. Myös papereiden väärentäminen oleskeluluvan saamiseksi näyttää Wahlmanin mukaan lisääntyneen.

- Se ei ole ollut viime vuosina kovin yleistä. Yleisempää on ollut se, että varallisuutta on kierrätetty tileiltä toiselle oleskeluluvan saamiseksi. Näyttää kuitenkin siltä, että papereiden väärentämisessäkin on jälleen käynnissä uusi buumi.

Oppilaitokset, joiden kirjoille yritetään vilpillisin keinoin, ovat poliisin mukaan usein pienemmillä paikkakunnilla toimivia melko uusia opinahjoja, jotka myös kilpailevat opiskelijoista.

- Kyse voi olla uudemmista oppilaitoksista, joilla ei ole vielä rutiineja, kuinka asiat hoidetaan ja kuinka tarkka pitäisi olla, Kaj Wahlman sanoo.

Oppilaitokset alkaneet varautua väärinkäytöksiin

Oppilaitokset ovat alkaneet varautua väärinkäytöksiin entistä tarkemmin. Tänä vuonna on aloitettu kansainvälinen yhteishaku, jonka seurauksena on kehitetty myös yhteisiä seulontakeinoja, kertoo kansainvälisten asioiden päällikkö Timo Ahonen Lahden ammattikorkeakoulusta. Kuinka paljon tulee ilmi tapauksia, joissa opiskelija ei saavu ollenkaan tai ei opiskele mitään?

- Aika harvakseltaan tulee sellaisia tapauksia, joissa tulijan motiivi on epäselvä, ehkä yksi tai kaksi vuodessa. Tämä johtuu siitäkin, että seula on jo hakuvaiheessa tiukempi kuin vielä muutama vuosi sitten, Ahonen sanoo.

Lähde

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200708296521219_uu.shtml

Kotimaassaan tunnettu tähti ja laulaja... bru haha...