28.8.07

Helsingin Sanomat 28.8.2007

Suomalaisten opiskelutodistusten väärentämisestä syytteitä ghanalaisille

Ghanalaisten nuorten epäillään väärentäneen suomalaisten oppilaitosten todistuksia ja muita papereita laitonta maahantuloa varten. Kihlakunnansyyttäjä Mikko Sipilä uskoo, että kymmenen 20–30-vuotiasta miestä ja naista on saanut oleskeluluvan opiskelua varten väärennösten avulla.

Sipilä on nostanut heistä kuutta vastaan syytteitä muun muassa törkeästä väärennyksestä ja törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Neljän muun nykyisestä olinpaikasta ei ole tietoa.

"On vahva epäily, että he ovat teillä tietymättömillä täällä Suomessa", Sipilä kertoo.

Viranomaiset pääsivät epäiltyjen rikosten jäljille viime marraskuussa. Tuolloin tulli löysi väärennetyn ghanalaisen ajokortin, joka oli lähetetty eräälle epäillyistä Suomeen. Viranomaiset tekivät kotietsinnän hänen asuntoonsa. Sieltä löytyi muitakin väärennettyjä asiakirjoja.

Keskusrikospoliisin esitutkinnan mukaan kaksi ghanalaista miestä tuli opiskelemaan pääkaupunkiseudulle vuonna 2005. Heidän epäillään alkaneen väärentää muun muassa oppilaitosten papereita. Kolmannen ghanalaisen päätekijän epäillään aloittaneen vastaavat puuhat samoihin aikoihin Lahdessa.

"Väärennettyjä asiakirjoja on lähetetty Ghanaan, josta on sitten tullut tänne lisää väkeä", Sipilä kertoo.

Ghanalaisten epäillään väärentäneen helsinkiläisen Helia-ammattikorkeakoulun, espoolaisen Omnia-ammattiopiston, Lahden ammattikorkeakoulun, Vaasan ammattiopiston, vaasalaisen Svenska yrkesinstitutetin ja Lapin yliopiston papereita.

"Niiden joukossa on muun muassa papereita, joissa ilmoitetaan opiskelupaikan saamisesta tai kutsutaan pääsykokeisiin", Sipilä sanoo.

Ghanalaisnuorten epäillään lähettäneen Ulkomaalaisvirastolle ja Suomen Nigerian-edustustolle myös muun muassa väärennettyjä todistuksia varallisuudestaan sekä aiemmista opinnoistaan ja töistään Ghanassa.

"Väärennettyjen papereiden määrää on vaikea arvioida, mutta ainakin 18 ihmistä on niiden avulla hakenut oleskelulupaa Suomesta."

Sipilän mukaan päätekijöinä pidetty kolmikko on saanut väärennöksistä rahapalkkioita muilta ghanalaisilta.

"Tässä on liikkunut kymmeniätuhansia euroja", syyttäjä sanoo.

TIETOKULMA

Useita syytteitä

- Kaksi ghanalaista saa syytteet törkeästä väärennyksestä ja törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. He ovat asuneet pääkaupunkiseudulla.

- Lahdessa toiminut ghanalainen joutuu vastaamaan syytteeseen törkeästä väärennyksestä ja varkaudesta. Hänen epäillään varastaneen lomakkeita ja muita papereita Lahden ammattikorkeakoulusta.

- Kolme muuta ghanalaista saa syytteen väärennyksestä.

Lähde

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://194.252.88.3/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content7384B

http://194.252.88.3/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentD8E7E