6.8.07

Helsingin Sanomat 6.8.2007

Kerjäläiset ovat vakiintuneet Helsingin kesäkuvaan

Kerjäläiset ovat hämmentäneet tänä kesänä ihmisiä Helsingin keskustassa. Monien mielestä heitä on jalkakäytävien varsilla aiempia kesiä enemmän. Kerjäläisillä on usein myös pieniä lapsia mukanaan.

"Tämä on ollut jo usean vuoden ilmiö, joka rajoittuu kesäkuukausiin. Suurin osa kerjäläisistä taitaa tulla Keski-Euroopasta", arvelee komisario Jari Mäkiniemi keskustan poliisipiiristä.

"Lasten pitäminen mukana on usein eräänlainen markkinointikikka, keino saada sympatiaa."

Poliisi ei voi tehdä kerjäläisille mitään, sillä 2003 voimaan tulleen järjestyslain mukaan kerjääminen ei yksinään ole kiellettyä.

"Luvattoman rahankeruun tunnusmerkit eivät täyty, jos vain istuu rauhassa kuppi vieressään ja odottaa. Se vaatisi niin sanotusti tehokasta markkinointia. Jos kerjäläinen esimerkiksi tarraa aggressiivisesti kädestä kiinni, asia on eri", Mäkiniemi selventää.

"Poliisi voi puuttua kerjäämiseen vain, jos se on häiritsevää", hän tiivistää.

Helsingin keskustan kerjäläiset eivät ole Mäkiniemen mukaan käyttäytyneet aggressiivisesti.

Kerjäläisten lapset elävät ilmiselvästi kurjissa oloissa. Helsingin kaupungin sosiaaliviraston päivystys ei ole kuitenkaan ainakaan tänä kesänä saanut heitä koskevia ilmoituksia, eikä esimerkiksi huostaanottoja ole tehty.

"Meille voi tehdä lastensuojeluilmoituksen ihan normaalikäytännön mukaisesti. Selvitämme ilmoitetut tilanteet aina tapauskohtaisesti", kertoo sosiaaliviraston päivystysyksikön vs. johtava sosiaalityöntekijä Osmo Jurvonen.

Viranomaisten puuttumista lasten ahdinkoon vaikeuttaa sekin, että valtaosa kerjäläisistä on ulkomaalaisia.

"Normaali lastensuojelu koskee pitkälti vain helsinkiläisiä. Jo muiden kuntien asukkaiden kohdalla puuttuminen on vaikeampaa, joten ulkomaalaisten kohdalla tilanne on monimutkainen", Jurvonen kertoo.

Lähde

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

No jopas on taas kulttuuria rikastutettu oikein urakalla. Tämä siis ei pelkästään tähän uusimpaan uutiseen.