20.8.07

Länsiväylä 19.8.2007

Varattomat työnhakijat veronmaksajien kukkarolla

Varattomat ulkomaalaiset työnhakijat kuormittavat Vantaan kriisikeskusta. Helsinki-Vantaan lentokentälle putkahtaa vuosittain kymmeniä ihmisiä, jotka toivovat saavansa Suomesta töitä. Kun suunnitelmat menevät myttyyn, vastuu siirtyy Vantaan kriisikeskukselle. Sen tehtäväksi jää huolehtia ihmispolot kotimatkalle.

Ongelma kasvaa päivä päivältä. Tapausten ennustetaan lisääntyvän samaa tahtia kuin työvoiman tarpeen Suomessa.

Suurin osa tyhjätaskuista tulee Itä-Euroopasta. Joillekin on luvattu töitä Suomesta, mutta niitä ei jostain syystä ole järjestynyt. Joiltakin taas voi puuttua oleskelulupa.

Kaikki turhista työnhakumatkoista koituvat kustannukset jäävät vantaalaisten veronmaksajien kontolle. Joskus useita päiviäkin rahattomina riutuneet ihmiset tarvitsevat apua normaaleissa arkiaskareissa sekä ruokaa, vaatteita ja lentolipun kotiin. Yöpaikka järjestyy – Hotelli Vantaasta.

Ulkomaalaisavun suurin epäkohta on se, että vantaalaiset joutuvat maksumiehiksi, vaikka ahdinkoon joutunut henkilö löytyisi mistä päin Suomea tahansa. Tämä vain sen takia, että hän on tullut maahan Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta.

Helsinki ei tue kriisikeskuksen toimintaa millään tavalla, vaikka lentokentällä matkustajat tuttuun tapaan toivotetaan tervetulleiksi Helsinkiin. Näin vantaalaisille sälytetään taakka, jonka kaiken järjen mukaan pitäisi jakautua tasaisemmin.

On selvää, että kovia kokeneita ihmisiä täytyy auttaa. Kulujen ei kuitenkaan pitäisi kasautua yhden kaupungin niskaan. Epäkohta pitää korjata ennen kuin taakka kasvaa liian isoksi.

Yksi vaihtoehto olisi jakaa töitä Helsingin sosiaalitoimen ja myös poliisin kanssa. Maasta poistamisen koordinointi on Suomessa keskitetty Helsingin poliisille. Helsingin poliisi hallinnoi määrärahaa, josta katetaan käännytysten kustannukset. Tällä hetkellä ulkomaalaispoliisi ei kuitenkaan saa edes tietoa Vantaan kriisikeskuksen auttamista henkilöistä.

Kun ongelma kasvaa, siitä kiinnostuvat varmasti nykyistä enemmän myös sisäasiainministeriö ja työministeriö.

Lähde

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

RUOHOLAHDEN METRONSEUDUN TURVATTOMUUDESTA

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaisyrityksiä epäillään käytetyn hyväksi ihmissalakuljetuksessa

Anonyymi kirjoitti...

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Ulkomaalaisia+marjanpoimijoita+k%C3%A4%C3%A4nnytettiin+rikosten+takia/1135229762148

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1427383

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200708246501416_uu.shtml
http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/arkistot/rikos/2007/08/555012

Hesari tapansa mukaan jättää sujuvasti kertomatta, että tekijä oli ulkomaalainen.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200708246500626_uu.shtml