5.8.07

Helsingin Sanomat 5.8.2007

Kiinalaisväärennöksistä miljoonan korvausvaateet

Ilmeisesti Suomen laajin kiinalaisväärennösten kauppa Itäkeskuksessa on johtanut 1,3 miljoonan euron korvausvaatimuksiin. Nelisenkymmentä merkinhaltijaa Adidaksesta Warner Brosiin vaatii summaa korvaukseksi tavaramerkin loukkaamisesta.

Ensi keskiviikkona alkavassa rikosoikeudenkäynnissä käsitellään myös valtion vaatimus, jonka mukaan tulli- ja arvonlisäveroja on jäänyt maksamatta noin 250 000 euroa.

Helsingin Itäkeskuksen halpakaupassa oli myynnissä suuria määriä tunnettujen muotitalojen ja urheiluvälinemerkkien kopioituja vaatteita, tekstiilejä, laukkuja, askarteluvälineitä ja leluja. Tulli takavarikoi piraattituotteita pari vuotta sitten autolasteittain.

Kaksi syytteen saanutta ovat Suomen kansalaisia, jotka ovat hankkineet tuotteet entisestä kotimaastaan Kiinasta.

Tuotteet on valmistettu ilmeisesti Yiwun alueella, joka on Kiinan tunnetuimpia piraattiteollisuusalueita. Tavara tuotiin Suomeen meritse normaalina laivarahtina, ja piraattituotteita ehdittiin kaupata puolentoista vuoden ajan.

Syyttäjä vaatii kauppiaille rangaistuksia teollisoikeusrikoksista ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Syytetyt ovat poliisikuulustelussa selittäneet, että he eivät tienneet tuotteiden olevan väärennöksiä.

Oikeudenkäynti on poikkeuksellinen kahdestakin syystä: valtaosa Suomen tullin haaviin joutuvista piraattieristä on läpikulkumatkalla Suomen kautta kolmansiin maihin yleensä Venäjälle.

Rikosoikeudenkäyntejä on piraattituotteista ollut vähän, sillä yleensä merkinhaltijat hakevat korvauksia neuvottelemalla tai siviilikanteilla.

Lähde

Ei kommentteja: