28.6.08

Turun Sanomat 28.6.2008

Hyvinkään poliisi pitää virhettään hyvin vakavana
Romaninainen piilotteli asetta putkassa lähes vuorokauden


Poliisin pidättämä romaaninainen onnistui kätkemään käsiaseen vaatteisiinsa lähes vuorokaudeksi. Tapaus sattui kolmisen viikkoa sitten Hyvinkään poliisilaitoksella. Turun Sanomat sai asiasta tiedon omien lähteidensä kautta. Tapaus ei ollut ehtinyt vielä perjantaihin mennessä ylikomisario Pekka Partasen korviin.

- Kyllä tämä kuulostaa aivan ennenkuulumattomalta. En ole ollut tietoinen asiasta, Partanen hämmästelee.

Hyvinkään poliisilaitoksen komissario Pekka Laine oli tapauksesta selvillä.

- No eihän asiaa kiistääkään voi, hän toteaa.

Naisesta tehtiin ilmoitus hänen ammuskeltuaan varoituslaukauksia muutaman kerran ilmaan yleisellä paikalla Jokelassa Keski-Uudenmaan kihlakunnan alueella perjantaina 6. kesäkuuta. Nainen poistui paikalta, mutta hänet saatiin kiinni Hyvinkäällä hieman ennen puolta päivää. Keski-Uudenmaan poliisin antamien tietojen mukaan ase oli naisen hallussa putkassa yön yli.

Laineen mukaan naiselle tehtiin asianmukainen turvatarkastus metallinpaljastimella ennen putkaanlaittoa. Asetta ei löydetty, koska nainen väitti paljastimen antaman merkkiäänen johtuvan hänen vaatteisiin kiinnitetyistä metallisista napeista ja paljeteista.

- Tarkastuksen tehneen poliisin ei tietenkään olisi pitänyt uskoa naista. Virhe on vakava, kun miettii, mitä siitä pahimmillaan olisi voinut seurata. Mielestäni tämä on Hyvinkäällä saattuneista poliisin virheistä vakavin, mitä viimeisen 35 vuoden aikana on sattunut.

Asetta etsittiin ensin ampumapaikalta Jokelasta. Vasta pidätyksen ja kuulustelujen jälkeen Hyvinkään poliisilaitoksella alettiin epäillä, että ase saattaa olla edelleen naisen hallussa. Ase löytyi, kun paikalle saatiin naispoliisi suorittamaan pidätetylle ruumiintarkastus.

- Ase oli vaatteiden sisällä kainalon kohdalla eikä sitä voinut havaita päällepäin, Laine sanoo.


Kyseessä inhimillinen erehdys

Laineen mukaan asiasta on annettu selvitys ja se käsitellään aikanaan poliisin työsuojeluorganisaatiossa. Hän painottaa, että kyse ei ole tahallisuudesta, vaan erehdyksestä.

- Tapauksesta on keskusteltu ja siitä otetaan opiksi. Työturvallisuusasiat ovat päivittäin esillä ja ne ovat kehittyneet paljon viime vuosina. Esimerkiksi turvaliivien käyttö on pakollista. Poliisit saavat myös paljon koulutusta työturvallisuusasioista, Laine sanoo.

Poliisiylijohtoon ei tule sisäasianministeriön poliisijohtaja Jorma Toivasen mukaan tietoa Hyvinkään kaltaisista tapauksista. Työturvallisuusvirheet käsitellään ensisijaisesti laitosten sisällä.

- Vaaratilanteista ei tule meille tietoa, vaan paikallistasolla selvitetään, onko turvallisuusohjeita laiminlyöty, Toivanen kertoo.

Hänen mukaansa normaalissa turvatarkastuksessa on vaikea huomata, jos kiinniotetulla on ase kätkettynä vaatteisiinsa varsinkin, jos kyseessä on nainen.

- Miespoliisi ei voi suorittaa ruumiintarkastusta naiselle. Nykyään tämä ei ole ongelma, koska naispoliiseja on paljon. Ennen paikalle jouduttiin kutsumaan esimerkiksi naispuolinen toimistovirkailija, joka suoritti tarkastuksen käytännössä.

Työturvallisuusrikkeestä voidaan antaa poliisille huomautus tai varoitus. Vakavissa tapauksissa ne etenevät rikostutkintaan.

- Poliisilla on selkeät ohjeet miten henkilö tutkitaan ennen säilöön laittoa. Tällaista ei tietenkään pitäisi tapahtua, mutta inhimillisessä elämässä se on mahdollista.

Hyvinkäällä sattuneesta tapauksesta ei Laineen mukaan aiheudu sanktioita virkatehtäviä tuolloin suorittaneille poliiseille.

Lähde

Ei kommentteja: