24.6.08

Turun Sanomat 24.6.2008

Varkaat vieneet jo toistasataa rahapussia ympäri Suomen - Turussa ei vastaavaa ole ennen koettu

Taskuvarasliiga vohkii iäkkäiden lompakkoja Turun rautatieasemalla

Taskuvarasliiga varastaa iäkkäiden naisten lompakkoja Turun rautatieasemalla. Varkaudet tehdään usein aiheuttamalla ruuhka varkauden uhrin eteen joko junaan mentäessä tai sieltä poistuttaessa. Taskuvarkaudet ovat yleistyneet kevään ja alkukesän aikana rautatieaseman sisätiloissa ja asemalaitureilla. Tapauksiin ei liity väkivaltaa.

Myös Kouvolan, Tampereen ja Helsingin rautatieasemilla lompakkoja on varastettu samoin keinoin. Varkaustapauksia on näissä neljässä kaupungissa yhteensä toistasataa. Varkauksien uhreilta on hävinnyt keskimäärin noin kaksisataa euroa.

Rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisista johtaa taskuvarkauksia koskevaa tutkintaa. Hänen mukaansa kyseessä on todennäköisesti noin viiden hengen suuruinen joukkio miehiä, jotka ovat keskimäärin kolmenkymmenen vanhoja. Olettamus varkaiden iästä perustuu varkauksien kohteiksi joutuneiden havaintoihin.

Kaikki varkaat ovat toistaiseksi pysyneet tuntemattomina.

- Varkaat ovat käyttäytyneet kaikissa kaupungeissa sen verran organisoidusti, että kyseessä on selvä rahanhankinnan keino. He ovat valinneet tarkkaan kohteensa kyttäämällä, kenellä lompakko on helposti varastettavissa, hän toteaa.

Martikainen korostaa, että taskuvarkaita on vaikea saada kiinni asemien vaihtuvan ihmisvirran vuoksi.

- Harvoin rikoksen tehnyt palaa rikospaikalle, mutta rautatieasemalla tapahtuvan jatkuvan liikkumisen takia ei kukaan muista ketään.

Varkaat auttaneet kantamusten kanssa

Turun rautatieaseman lipunmyynnin esimiehen Kari Aallon mukaan vastaavanlaista ei ole Turussa ennen nähty. Turussa varkauksien kohteiksi ovat joutuneet juuri iäkkäät rouvashenkilöt.

- Klassinen esimerkki on, että yksi tai useampi mies on tullut auttamaan vanhempaa kantamuksien kanssa, Aalto sanoo.

Turussa varkaat ovat herpaannuttaneet uhrin keskittymisen, jotta toisen omaisuus saadaan vaivattomasti varkaan haltuun.

Martikaisen mukaan omituiseksi taskuvarkaudet tekee se, että varastelevien mieshenkilöiden kansallisuutta ei ole voitu tunnistaa.

- Miehet eivät puhu rikoksen tekohetkellä, vaan he käyttävät elekieltä saadakseen auttaa naisia kantamusten kanssa.

Parhaillaan rauhallisempi vaihe

Helsingin rautatieasemalla vastaavia taskuvarkauksia on tehty pitkin kevättä ja alkukesää. Helsingissä lipunmyynnistä vastaava esimies Teemu Väänänen ei suostu kommentoimaan yksittäisten varkauksien määrää.

- Viimeisintä tilannetta en pysty arvioimaan. Yksi vaihtoehto on, että taskuvarkaat ovat nyt vaihtamassa paikkakuntaa tai jopa maata, Väänänen pohtii.

Kari Martikaisen mukaan varkauksia on tehty lyhyen ajanjakson aikana paljon, mutta nyt meneillään on hiljaisempi vaihe.

- Kaikki varkaudet on tapahtuneet ryppäissä. On vaikea ennustaa, miten tämä tulee muuttumaan.

Kari Aalto myöntää, että VR:n henkilökunnan tiedossa on vain asemalaiturilla ja asemarakennuksen sisällä tehdyt varkaudet.

- Junassa sekä aseman edustalla tapahtuneista ei niinkään ole tietoa. Todennäköisesti varkaat tietävät senkin hyvin, että lipunmyyntipaikoissa on valvontakamerat, hän sanoo.

Lähde

Ei kommentteja: