20.6.08

Helsingin Sanomat 20.6.2008

Turun poliisi alkaa sakottaa kerjäläisiä

Kadulla kerjääville on Turussa luvassa sakkoja, kertoo juhannusaaton Turun Sanomat. Turun poliisilaitos on laatinut sisäisen ohjeistuksen, jonka mukaan kerjääjiä ensin varoitetaan jatkamasta puuhaansa, samalla otetaan henkilötiedot ylös ja kolmas kerta tuo sakot. Tämän lisäksi kerjäämällä saadut rahat takavarikoidaan ja kerjäläinen käännytetään maasta.

Lain mukaan alle kolme kuukautta Suomessa oleskelleen käännyttämisen perusteina voivat olla muun muassa yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät syyt. Maahanmuuttoviraston mukaan tässä asiassa raja on häilyvä, ja häiriön tulisi olla jo aikamoinen.

Lehden haastattelema ylikomisario Timo Malinen Turun järjestyspoliisista katsoo, että niihin selviin tapauksiin, joihin puututaan, kuuluvat ainakin autoja pysäyttelevät kauppiaat, jotka usein käyttäytyvät aggressiivisesti. Kadulla tapahtuvaan rauhalliseen kerjäämiseen on hankalampi puuttua.

Malisen mukaan kolmen kerran sääntöön päädyttiin, koska syyttäjä on aiemmin päätynyt syyttämättä jättämiseen katukerjäystapauksessa. Uusia ohjeita ei kuitenkaan ole vielä sovellettu käytäntöön.

Sisäasiainministeriössä on valmisteilla koko maata koskeva ohjeistus kerjäläisistä. Työryhmä on pyytänyt lausuntoja asiantuntijoilta ja suurilta kaupungeilta. Ministeriön edustajan mukaan näyttää siltä, että omaan käyttöön kerjääminen ei täytä rahankeruurikoksen tunnusmerkistöä.

Lähde

Ei kommentteja: